Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 2 de de maig del 2012 | 18:54
Recull de premsa · Política

Culla: "Estan preocupats i neguitosos, lluny de la conyeta de quan aquí jugàvem a ser lituans"

"Qui primer s'ha mobilitzat en vista de la possible secessió escocesa ha estat… la FAES; sí, la Fundación para el Análisis y los Estudios Sociales, la fàbrica d'idees del PP, presidida per José María Aznar".

L'historiador Joan B. Culla ha informat a un article d'opinió que "hi ha una interessant novetat" en l'interès creixent pel paper d'Escòcia al món: "Abans que, des de Barcelona, es posi en marxa una peregrinació de nacionalistes catalans cap a Edimburg, qui primer s'ha mobilitzat [...] ha estat… la FAES; sí, la Fundación para el Análisis y los Estudios Sociales, el gran think tank de la dreta espanyola, la fàbrica d'idees del PP, presidida per José María Aznar".

A l'article Aznar toca la gaita, Culla hi diu que ja el 14 de març, per iniciativa "d'un dels capitostos de la Fundación, Ignacio Astarloa -el que era el màxim responsable de la seguretat de l'Estat l'11-M del 2004-, la FAES va organitzar el seminari Sobre un posible referéndum en Escocia" . Culla ha niformat que les conclusions "no han estat publicades" però que al número 34 de la seva revista Cuadernos de Pensamiento Político, la FAES "acaba de dedicar un article a la qüestió del referèndum independentista escocès, previst per a la tardor del 2014".

A l'article s'hi esmenta que el referèndum escocès "que considera inevitable, constituye un hecho de extraordinaria importancia política en Europa y de imprevisibles consecuencias sobre el conjunto de las naciones de nuestro continente" i alhora "amenazada también por sus propios retos independentistas en el País Vasco y Cataluña". "Així, doncs, estan preocupats ─ha sentenciat─ i neguitosos, lluny de la conyeta de quan aquí jugàvem a ser lituans, o eslovens, o montenegrins".

L'autor de l'article ha afirmat que "és lògic que sigui així" perquè l'exercici del dret d'autodeterminació que fan els escocesos "trenca tots els arguments amb què l'espanyolisme havia intentat demonitzar aquell dret", tot i que ha alertat que "convindria que els catalans no ens enganyéssim" perquè la gosadia de Salmond i les conviccions democràtiques de Cameron "poden trencar un tabú i establir un precedent valuosíssim però el nostre referèndum ens l'haurem de guanyar nosaltres".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat