Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 14 de de novembre del 2016 | 12:31
Recull de premsa · Política

Culla: "Nostàlgia d'ETA"

En un article a l'Ara l'historiador i periodista, Joan B. Culla, afirma que "El terrorisme d'ETA va constituir una tragèdia sagnant i, des de la fi del franquisme fins al 2011, una pràctica criminal i injustificable. Però en la vida política s'aprofita tot, i seria molt ingenu no veure que els quasi trenta-cinc anys d'activitat terrorista en democràcia també van tenir,

al costat de molts milers de víctimes directes i indirectes, un cert nombre de beneficiaris".

Així, explica per exemple que "el Partit Popular. Quan governava, el PP va convertir la contundència de la lluita contra ETA i la persecució penal de tot l'àmbit abertzale en estendard del seu zel patriòtic i eficaç reclam per als sectors més ultres de l'electorat (recordem els vergonyosos esforços d'Aznar i els seus ministres per atribuir al grup basc els atemptats de l'11-M). Quan va ser a l'oposició, el terrorisme etarra li va servir per desgastar els governs socialistes, acusant-los de feblesa o fins i tot de traïció. Per a algunes figures del partit dretà (de Jaime Mayor Oreja a María San Gil), ETA va esdevenir l'única raó de ser de la seva actuació política" o que el PSOE "va obtenir dividends de l'activitat etarra. Sense la il·legalització de l'independentisme basc d'esquerres a partir de la tesi que "tot és ETA", el socialista Patxi López no hauria arribat mai a lehendakari, ni hauria governat Euskadi des del 2009 fins al 2012, sempre amb el suport del PP. Els beneficis, però, no es van limitar al bloc bipartidista: en el clima creat pel terrorisme, individus que no haurien sortit mai de l'anonimat es van erigir en portaveus oficials de les víctimes i en personatges amb poder i influència (l'exemple més extrem és el de Francisco José Alcaraz); i determinats intel·lectuals o universitaris van adquirir fama i fortuna gràcies a la condició —àmpliament publicitada— perseguits, exiliats i enemics implacables de la banda etarra i de tot allò que s'hi pogués associar".

 

Per a ell tot i que ETA va abandonar les armes  l'octubre del 2011 "molts dels antics beneficiaris de l'existència d'ETA (des del govern espanyol del PP i certs mitjans de comunicació fins a associacions de víctimes i intel·lectuals de professió antietarra) es resisteixen a deixar de percebre'n les rendes, encara que siguin minvants. Vam poder visualitzar-ho, fa unes setmanes, arran de la baralla de matinada, en un bar d'Altsasu, entre uns guàrdies civils i altres clients de l'establiment: titulars de premsa que tornaven a parlar de "proetarras", manifestació a Pamplona sota el lema " Navarra por la libertad con la Guardia Civil", Rajoy escrivint a Twitter " No habrá impunidad", el fiscal qualificant els fets com a " terrorismo", etcètera. Reflexions semblants suscita la celebrada detenció a França, el passat dia 4, del suposat " último jefe de ETA", un desconegut sense cap causa pendent amb la justícia i a qui fons policials reconeixen " nula experiencia terrorista". La qüestió és anar fent bullir l'olla..."


Per a Culla hi ha qui continua agafant "al vol qualsevol pretext per alertar que els proetarres siguen ahí. Al bar d'Altsasu o a l'hemicicle del Congrés de Diputats, aplaudint el discurs de Gabriel Rufián durant la definitiva investidura de Rajoy".

 

I conclou "La qüestió és poder fer un pack amb les dues obsessions savaterianes: " los batasunos" -l'empremta inesborrable i irredimible d'ETA- i Podem, els infames Errejón i Iglesias que festegen amb Otegi, que aplaudeixen Bildu i -el pitjor de tot- que apleguen cinc milions de vots defensant el dret a l'autodeterminació. Això, això sí que és una victòria d'ETA!".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat