Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 16 de de setembre del 2016 | 14:28
Recull de premsa · Política

Culla: "Un suflé de Granit"

En un article al País assegura "Durant els cinc o sis anys que han passat des que va fer eclosió la reivindicació independentista catalana, l'única resposta consistent i sostinguda de l'antiindependentisme civil —és a dir, polític i mediàtic, sense comptar les hostilitats de l'aparell fiscal i judicial ni l'actuació de les clavegueres policials—

ha passat per minimitzar la força numèrica d'aquella reivindicació, regatejar la xifra d'assistents a cada una de les grans manifestacions i posar èmfasi en qualsevol indici, real o imaginari, de desgast de la mobilització per proclamar tot seguit que el suflé ja va baixant".

Culla afegeix que tot i que l'èxit de convocatòria de les últimes Diades "la resposta ha consistit a desencadenar ridícules guerres de xifres. Aquells mateixos mitjans i sensibilitats ideològiques que, per exemple el 2005, asseguraven que havien posat diverses vegades 1,5 o 2 milions de persones a la Castellana "en defensa de la família", "per la llibertat de l'ensenyament", en definitiva, contra Zapatero, comptabilitzen ara amb una mesquinesa grotesca els manifestants independentistes".

També ens diu aquest "Potser ells no se n'adonen —i si és així, seria patètic—, però les al·lusions contínues a la "fatiga" i el "cansament" dels catalans respecte al procés, els titulars del tipus "la Diada es desinfla" o "els independentistes perden força", les apel·lacions a una suposada "majoria silenciosa" unionista, comporten un parell de contradiccions serioses. Una: si els partits i els mitjans que repeteixen aquesta cançó se la creuen, llavors el que seria intel·ligent per part seva seria aconseguir al més aviat possible —i ells ho poden aconseguir— que se celebrés un referèndum que, si registrés amb prou feines el 25% o el 30% de vots per la independència, resoldria la qüestió per sempre més i enfonsaria els de l'estelada en el ridícul".

I conclou l'historiador "No, la manera efectiva que als actes reivindicatius de la Diada hi vagi menys gent no és utilitzar la policia local com a goma d'esborrar manifestants. Es tractaria d'oferir als catalans independentistes alguna cosa més que menyspreu i negació, alguna proposta en positiu, creïble i respectuosa, capaç de seduir-ne almenys una part i allunyar-los del crit d'independència! Mentre això no passi —i sembla que no hi ha ni el més petit indici—, l'anomenat "procés" serà un suflé, sí; però un suflé de granit".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat