Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 13 de d'abril del 2016 | 12:53
Recull de premsa · Política

Culla: "Una caseta al Canadà"

En un article al País l'historiador joan B. Culla fa referència a la proposta de Miquel Iceta d'utilitzar el "model" o la "solució canadenca" a Catalunya. I en referència a aquesta solució explica Culla "Precisem a què es refereix el primer secretari del PSC, perquè no crec que els canadencs es reconeguessin en les seves paraules".

Segons Iceta, una vegada tramitada a les Corts la reforma constitucional que el PSOE propugna (amb quin abast i amb quins aliats, això s'ignora) i celebrat l'imperatiu referèndum a tot Espanya, si a Catalunya guanyés el no, llavors hi hauria la possibilitat d'organitzar un altre plebiscit només per als catalans, amb normes inspirades en la llei canadenca sobre la claredat referendària. Una llei, per cert, l'abast i la interpretació de la qual són objecte d'una aspra controvèrsia jurídica i política al Canadà des que es va promulgar, el 2000".

I el que més crida l'atenció de l'historiador és que el suggeriment de Miquel Iceta no "només és d'una vaguetat conceptual extrema, sinó que, a més, remet la hipotètica consulta a Catalunya gairebé ad calendas graecas: almenys d'aquí a quatre o cinc anys, segons els seus propis càlculs. I, no obstant això, l'intent del líder del PSC d'allunyar la pilota sobiranista de la pròpia porteria (que ha encaixat ja massa gols al llarg d'aquestmatch) ha provocat reaccions d'alarma desmesurades, cosa que les converteix en molt significatives".

Així, ens explica  "admetem que un pànic impostat en el cas del PP, que va córrer a pintar un Pedro Sánchez captiu dels radicals d'esquerra i els separatistes, disposat a pignorar la unitat de la pàtria per poder aconseguir La Moncloa. Temor una mica més genuí pel que fa a Ciutadans, que va advertir ràpidament el PSC i després el PSOE —no sigui que se li escapessin els ostatges— contra qualsevol vel·leïtat, gir, matís o rectificació en el rebuig que els catalans puguin decidir, ni ara ni mai, sobre el seu futur estatus territorial".

I destaca Culla també que "El més cridaner, amb tot, ha estat la reacció entre els líders territorials del socialisme espanyol, aquesta levée de boucliers —per dir-ho en francès— que, més enllà de filtracions i rumors, va surar en l'ambient del Comitè Federal que es va celebrar dissabte passat. Contemplat des de l'observació externa, resulta en veritat impressionant que ni tan sols el nou PSC, depurat ja de gairebé tota la ganga catalanista, mereixi la plena confiança dels boiars del PSOE. Passi que no es fiessin de Raimon Obiols, de Joaquim Nadal, de Pasqual Maragall, fins i tot de Pere Navarro... Però, de Miquel Iceta? De l'aparell químicament pur? Del millor aliat de Pedro Sánchez? És clar que tal vegada deu ser això últim, precisament, la qual cosa alimenta el recel dels barons..."

I conclou Culla "Si a partir només d'unes cautes paraules de Miquel Iceta, els dirigents del PSOE ja "recelen de possibles cessions a Catalunya", com pot aquest sistema polític seduir un 60% dels catalans i desactivar així l'independentisme?"

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat