Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 29 de de desembre del 2015 | 10:54
Recull de premsa · Política

Gifreu: "La ruta del referèndum"

En un article al Punt Avui el professor de la UPF, Josep Gifreu, reflexiona sobre els resultats electorals del 27-S i el 20-D i sobre les possibilitats i les incògnites que aquests han deixat. Així, per Gifreu "encara que els nous mapes polítics de Catalunya i del Regne d'Espanya estiguin a l'obrador,

els resultats combinats de les eleccions del 27-S i del 20-D donen pistes per no deixar fora de la qüestió catalana l'horitzó del referèndum".

Per aquest "El paisatge deixat per la batalla del 27-S resulta força desolador. Hi ha elements objectius que fan gairebé impracticable el full de ruta dibuixat per Junts pel Sí" i això afegit a que afegeix "La veritat és que, tot i el mandat de les urnes per avançar cap a la independència, el vot popular del 27-S a favor de la independència no va ser suficientment majoritari. I aquesta fragilitat, accentuada el 20-D, no ajuda al procés rupturista".

En relació a Podemos destaca Gifreu  que "per primera vegada un partit d'àmbit estatal amb possibilitats de governar ha fet campanya i ha aconseguit 69 diputats posant el referèndum català com a prioritat per al primer any de la nova legislatura. Un fet totalment insòlit en la democràcia a l'espanyola!".

Així per a ell  "La ruta del referèndum d'autodeterminació, a diferència de l'aprovada per Junts pel Sí, és la via política més clara i definitiva d'accés al ple exercici de la sobirania política i jurídica de Catalunya" ja que afirma "És una via que tothom entén: a Catalunya, a Espanya i sobretot a les cancelleries europees i del món sencer. Una escissió de tanta transcendència històrica com la que pretén l'independentisme català, sobretot pel precedent que crea a Espanya i a tot Europa, no sembla viable sense un referèndum acordat i vinculant"

I conclou Gifreu "En resum, tant si diumenge la CUP decideix donar suport a la investidura de Mas com si no, crec que no s'hauria d'abandonar, sinó avançar, per la ruta del referèndum d'autodeterminació".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat