Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 28 de de desembre del 2015 | 11:46
Recull de premsa · Política

On va anar el vot independentista el 20-D?

En un article al diari Ara els periodistes Marc Guinjoan, Toni Rodon i Marc Sanjaume analitzen on van anar a parar els vots independentistes que es van perdre entre els comicis del 27-S i el 20-D "Dit d'una altra manera, DL i ERC van rebre quasi mig milió de vots

menys que Junts pel Sí i, si s'hi sumen els suports de la CUP, l'independentisme ha obtingut uns 800.000 vots menys. On es perden aquests vots i cap on van anar aquests antics votants?".

Un dels fets que destaquen és que "el retrocés independentista es dóna de manera sorprenentment equilibrada arreu del territori" que creuen  és "Una caiguda, en definitiva, molt homogènia arreu del territori que, tanmateix, pot venir explicada per dos factors ben diferenciats. D'una banda, per la desmobilització d'una part de l'electorat independentista que hauria decidit no anar a votar en aquestes eleccions. I de l'altra, pel canvi de vot en favor d'En Comú Podem, que durant la campanya va fer de la defensa del referèndum una de les seves pedres de toc".

També ens recorden que "Un fenomen clàssic a Catalunya en el camp del comportament electoral ha sigut el del vot dual, pel qual determinades persones tradicionalment votaven un partit diferent a les eleccions al Parlament de Catalunya respecte a les del Congrés de Diputats. D'una banda, mentre que a les eleccions catalanes votaven partits d'àmbit català (principalment CiU i, amb menys importància, ERC), a les eleccions espanyoles es decantaven per partits d'àmbit estatal."

I conclouen "el decreixement de la participació és molt més important en els feus tradicionals de l'independentisme, mentre que l'increment d'En Comú Podem es dóna principalment allà on l'independentisme és més dèbil -a Tarragona i principalment Barcelona-. Així, la foto final ens permet concloure que l'independentisme s'ha comportat diferent en funció del territori -abstenint-se o fent vot dual- tot i que això no s'hagi vist reflectit específicament en els resultats finals".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat