En el seu article Singularitats polítiques, publicat a El Punt Avui, Jordi Porta, creu que l'Estat espanyol està en crisi i que hem iniciat un procés de revisió democràtica que, de moment només s'ha traduït en l'aparició de nous partits.
Creu que amb la dissolució del parlament espanyol actual i la convocatòria de noves eleccions per a finals de juny "sembla que està variant l'estratègia dels partits polítics". Troba sorprenent "el comportament d'alguns partits importants" referint-se a "les gestions que estan fent per tal de presentar-se conjuntament formant una gran coalició i així poder governar el país" que, segons el seu parer, qüestionen l'existència de partits polítics diferents. Pensa que "això només tindria justificació si s'acceptés com la resposta inevitable a una crisi de la mateixa institució bàsica, és a dir, del mateix Estat espanyol, que com a marc institucional bàsic es considera que està en crisi".
I ho compara amb Catalunya, on "l'existència de diferents partits polítics que en la mesura que comparteixen el fet de no poder portar a terme el seu programa polític específic és perquè abans no poden disposar del marc institucional adequat –estat propi i independent–, i és aquest fet el que hauria d'obligar a presentar-se conjuntament per aconseguir aquest pas previ" però, en canvi –diu- "sembla que al nostre país està predominant la presentació per separat de les diferents opcions polítiques, amb els seus programes específics, i deixant per a més endavant la política conjunta dels partits que estan a favor de la independència de Catalunya".
Creu que "Hem viscut quaranta anys d'experimentació democràtica particular perquè pròpiament no es va realitzar una clara ruptura amb el règim feixista anterior sinó que es va anar permetent un procés de participació democràtica" però sense posar en qüestió "la unitat indiscutible de la nació i l'estat espanyols".
Afirma que "Després d'aquests quaranta anys, doncs, s'està entrant en un procés de revisió democràtica. Però això només s'ha traduït, de moment, en la creació de nous partits polítics […] que poden fer un discurs atractiu sense haver de demostrar que són capaços de portar-lo a terme".
I conclou que entrem en un període d'incertesa, ja que "es fa difícil de veure quins camins prendrà després de les eleccions generals del mes de juny", però creu que "mentrestant a Catalunya caldria consensuar, doncs, una estratègia dels partidaris de resoldre en primer lloc el marc institucional propi, que és imprescindible perquè es puguin portar a terme les polítiques adequades, i procurar mantenir la il·lusió i la voluntat majoritària dels ciutadans de Catalunya per fer realitat el pla que ja es va proposar fa uns tres anys".