Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 24 de de maig del 2013 | 18:49
Recull de premsa

Culla: "Que PP i C's no hagin cessat la delegada mostra que per sobre de les ínfules caçanazis, hi ha la unitat del moviment. Del Moviment Nacional"

"Que tal apologia pugui produir-se durant un acte oficial presidit per Llanos de Luna constitueix una vergonya i un escàndol. L'equivalent a Alemanya, Bèlgica o França, hauria provocat una crisi de Govern".

L'historiador Joan B. Culla ha lamentat a un article que les equiparacions entre el nacionalisme català i el nacionalsocialisme hitlerià "s'han convertit en un lloc comú, en un cable, en un recurs rutinari per opinadors i polítics" i ha recordat que aquestes venen de lluny, "de la mateixa posada en marxa de l'autonomia a partir de 1980".

"Amb aquest panorama ─ha continuat─, es podria dir que, absorbits per la denúncia de nazismes imaginaris, tots aquests zeladors de la democràcia genuïna se'ls han escapat els nazis i els filonazis de veritat". Culla s'ha referit als representants de la Hermandad de Combatientes de la División Azul que van participar el passat dia 11, a Sant Andreu de la Barca, en un homenatge a la Guàrdia Civil, i als quals la delegada del Govern central fins i tot va distingir amb un diploma.

"Sembla ser que aquesta Hermandad la componen un grup d'aficionats a la "recreació històrica"​​. Però, és clar, no és ni vol dir el mateix vestir-se de legionari romà en el marc del festival Tarraco Viva, [...] que enfundar l'uniforme franco-falangista i lluir al pit el distintiu rojigualdo de la Divisió Blava en el si de la Wehrmacht, amb la creu de ferro i el jou i les fletxes superposats" ha alertat.
Identificar-se amb la División Azul és fer-ho amb el nazisme i el franquisme, és exhibir nostàlgia d'aquells règims totalitaris i criminals"
Culla ha conclòs que resulta "insostenible" la tesi exculpatòria defensada per la Guàrdia Civil, segons la qual aquests es fonamenten en "un context històric i no ideològic" i ha sentenciat que avui dia identificar-se amb la División Azul (els membres de la qual van jurar lleialtat a Adolf Hitler) "és fer-ho amb el nazisme i el franquisme, és exhibir nostàlgia d'aquells règims totalitaris i criminals".

"Que tal apologia pugui produir-se durant un acte oficial presidit per Llanos de Luna constitueix una vergonya i un escàndol. El equivalent a Alemanya, Bèlgica o França, hauria provocat una crisi de Govern" ha dit l'historiador.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat