Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 27 de d'octubre del 2014 | 19:28
Recull de premsa

Ramoneda: "Per a Rajoy, mentalment i sentimentalment, Catalunya ja és un altre món"

"Només se li acut [a Rajoy] retenir-la [Catalunya] per la força. Ja parla d'impugnar el 9-N altre cop. Amb aquesta mentalitat és molt difícil fer un discurs positiu i de futur".

Josep Ramoneda, intel·lectual històricament proper al PSC, ha dit a un article que el no a la independència "no té un projecte polític que l'articuli" i ha almentat que "això distorsiona la percepció del procés sobiranista".

"Per exemple, pel que fa a les relacions de forces --ha continuat--. La discrepància latent entre ERC i el president Mas sobre si es donen les condicions per anar a una ruptura unilateral amb Espanya té a veure amb això. La falta de projecte resta visibilitat als partidaris del no i afavoreix la idea d'una majoria aclaparadora de l'independentisme que no es correspon amb la realitat. No és un problema de majories silencioses o de dificultat de fer-se sentir. És el projecte polític el que dóna visibilitat i capacitat de mobilització".

Sobre els motius pels quals el no no té capacitat de mobilització, l'autor de l'article Sense projecte per al no ha dit és perquè ha sigut "incapaç de definir un objectiu en positiu": "Partint d'una idea de la legalitat com a marc insuperable i innegociable (com a gàbia i no com a regles de joc compartides, com a factors d'oportunitat), el discurs ha girat sobre les desgràcies que ens cauran a sobre: ruptura de la convivència, desastre econòmic, sortida d'Europa, daltabaix social. La por és conservadora".

"No hi ha un projecte del no pensat per aquí i des d'aquí --ha sentenciat--. Tot són variants de la defensa de l'statu quo. Per això el no va a remolc de PP i PSOE. I aquests han perdut la veu en relació amb Catalunya". Sobre el cas del PP, Ramoneda ha dit que Rajoy "ha repetit en públic i en privat que no sap qui mana allà [a Catalunya] i ha conclòs que per ell, "mentalment i sentimentalment, Catalunya ja és un altre món" i no té "res a dir-li".

"I només se li acut retenir-la [Catalunya] per la força. Ja parla d'impugnar el 9-N altre cop. Amb aquesta mentalitat és molt difícil fer un discurs positiu i de futur que pugui articular un magma social com el del no i les seves diverses coloracions. Però un estat en crisi té poques il·lusions a oferir. No és un avantatge per al sí que el no estigui orfe de projecte. El debat seria més exigent i es guanyaria en realisme i eficiència estratègica" ha conclòs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat