Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 14 de d'octubre del 2010 | 16:21
Recull de premsa · Seguretat

Batista: "L'esquerra abertzale civil dirigeix el procés, no ETA; la paraula té la paraula, no les armes"

Barcelona · L'Estat intentarà perllongar l'actual situació existent al País Basc, amb una ETA que "no atempta i una esquerra abertzale fora de la llei". s L'estat ideal de l'Estat', segons explica el periodista Antoni Batista en un article publicat a El Triangle, en què analitza la reacció dels governs espanyol i basc davant la recent entrevista d'ETA al diari Gara. L'autor considera que l'intent d'allargar aquest estat de les coses és el que porta al govern espanyol a restar importància a tots els moviments que s'estan generant al sí de l'independentisme basc: "tot serà insuficient, continuaran detenint", afirma el periodista. "El PSOE -afirma Batista- ha de conrear l'únic punt de coincidència  amb el PP, i assegurar la cadira de Patxi López a Ajuria Enea almenys fins que acabi la legislatura autonòmica".

Aquesta actitud, però, podria canviar a les generals del 2012, "en les quals un Zapatero en números vermells potser no tindrà cap altre actiu que la pau basca", afirma Batista. L'autor explica que "l'esquerra abertzale sap d'aquesta estratègia  i per això continua pressionant en l'àmbit polític i reitera a les seves bases que cal paciència i prudència".

Sobre l'entrevista d'ETA al diari Gara, Batista considera que "és el discurs més argumentatiu i ple de continguts, explícits i simbòlics". El periodista destaca el fet que el diari destinés 11 pàgines a publicar l'entrevista, amb "respostes llargues i perfectament construïdes [...] redactades i pensades gairebé al peu de la lletra". Sobre el contingut d'aquesta, Batista realça el fet que "comença reafirmant el protagonisme dels agents polítics, que és el fet qualitativament diferencial dels altres processos de pau, i el que li atorga versemblança: l'esquerra abertzale civil dirigeix, no ETA; la paraula té la paraula, no les armes; les armes porten a la presó i la paraula porta vots [...] i és l'única estratègia possible cap a la independència".

Altres afers a destacar que apareixen en l'entrevista, segons el periodista, és la "clara picada d'ull" que ETA fa al govern espanyol afirmant que "està disposada a anar més lluny", la implicació dels agents socials, amb el sindicat LAB al capdavant, l'acumulació de forces independentistes des de la paraula, i el fet que la qüestió de Navarra ja no es planteja com una "annexió incondicional" sinó com "un diàleg per veure com es plasma el dret de la territorialitat".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat