Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 3 de de març del 2014 | 17:14
Recull de premsa

Soler: "L'èxit del sobiranisme depèn de la capacitat de garantir que Catalunya està més capacitada que Espanya per gestionar la pluralitat"

"Si els partidaris de la sobirania catalana volen seduir tots aquells que -legítimament- en dubten, han d'entendre que el factor decisiu en aquest debat no rau en l'exaltació simbòlica".

L'historiador Toni Soler ha dit a un article que en el debat català "els que tenen clar el seu punt de vista --els del sí i els del no-- tenen també clara la seva identitat nacional" però ha recordat que "els del mig, els que es fan tantes preguntes, no són menys emocionals que els altres. Senzillament, miren de donar resposta al seu conflicte emocional personal".

"Aquest contenciós emocional --ha continuat-- de molts catalans, especialment els que tenen arrels a Espanya, podria fer pensar que l'actual dualitat --govern català autònom dins d'un estat espanyol sobirà-- és la millor garantia d'un marc emocional compartit, plural i convivencial. I així ha estat durant 30 anys".

Soler ha indicat que en els últims temps "ha augmentat el nombre de catalans que a) se senten més identificats amb Catalunya que no pas els seus pares, b) creuen que Espanya no respecta la identitat catalana i c) han deduït, per tot plegat i per l'experiència de l'autogovern, que cal un nou pacte entre Catalunya i Espanya basat en la igualtat; un pacte que permeti a Catalunya tenir plena existència política".

Sobre això, l'autor de l'article Les raons del cor ha dit que el motor d'aquesta aspiració "no és la fiscalitat, ni el corredor mediterrani, ni res de tot això, sinó un dèficit emocional" i ha sentenciat que Catalunya "és molt més forta com a identitat que com a realitat política, i aquest desajust explica la resta".

"Però si els partidaris de la sobirania catalana volen seduir tots aquells que -legítimament- en dubten, han d'entendre que el factor decisiu en aquest debat no rau en l'exaltació simbòlica ni en la freda estadística. No: l'èxit del sobiranisme depèn de la seva capacitat de garantir que Catalunya està més capacitada que Espanya per gestionar la seva pluralitat" ha conclòs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat