"Si no fa cap d'aquestes dues coses, Mas estarà ignorant l'opinió dels ciutadans que ell mateix va conduir cap a les urnes. I sincerament penso que ni ell, ni el procés, ni el país no s'ho poden permetre".
L'historiador i comunicador, Toni Soler, ha dit a un article que el 9N va ser un "èxit personal de Mas" i ha comentat que "un èxit com aquest també comporta una responsabilitat". "No estem parlant de qualsevol cosa: en un insòlit desafiament col·lectiu a la legalitat espanyola, el govern català va portar a les urnes 2.350.000 catalans, dels quals el 80% va expressar el seu desig que Catalunya esdevingui un estat independent. ¿No se'n deriva cap mandat, de tot plegat?" ha sentenciat.
L'autor de l'article Què en fem del 9N? ha sentenciat que "el procés participatiu va ser un acte de mobilització sense precedents, i el primer que ho va posar en relleu va ser precisament Artur Mas" i ha indicat que "si ara el president decideix que tot continua igual, podrem preguntar-nos, amb tota la raó: ¿de què carai va servir el 9-N?, ¿quin sentit haurà tingut aquesta legislatura?"
"El 9-N va ser una jornada de gran rellevància --ha continuat explicant--, tal com ho va reflectir l'opinió pública mundial, i per tant ha de tenir conseqüències polítiques. Estic segur que el president Mas, que n'és l'inspirador, també ho pensa". Per aquests motius, Soler ha conclòs que "el president té dues sortides: o convoca eleccions de manera immediata --que és l'opció més lògica i clarificadora-- o bé presenta davant del Parlament un pla per executar el resultat del 9-N i dotar Catalunya de les estructures pròpies d'un estat independent".
"Si no fa cap d'aquestes dues coses, Mas estarà ignorant l'opinió dels ciutadans que ell mateix va conduir cap a les urnes. I sincerament penso que ni ell, ni el procés, ni el país no s'ho poden permetre" ha sentenciat.