"De totes les amenaces que se solen proferir contra l'independentisme, l'única que mereix la meva atenció és la de la fractura social".
L'historiador Toni Soler ha dit a un article que els arguments unionistes que alertes sobre una possible fractura "social o emocional" mereixen ser escoltats "perquè som un país fràgil, identitàriament complicat, que ha d'aspirar a gestionar la seva pluralitat millor de com ho ha fet l'estat espanyol".
A l'article La veritable fractura Soler hi ha dit que el sobiranisme majoritari ha fet "molts passos" per presentar una proposta d'independència "integradora i plural, respectuosa amb el castellà, fins i tot amb doble nacionalitat" però això "no és suficient per conjurar el risc de fractura". "La Catalunya actual té en el seu ADN els ingredients necessaris per generar un marc ample, flexible i poc invasiu, que garanteixi els drets dels seus ciutadans sense incomodar-los en els seus sentiments" ha assegurat.
Per això ha explicat que no dubta que la "gran majoria" dels ciutadans catalans "compaginaran la seva identitat complexa amb la lleialtat a un nou estat català -de nom- i plural -per vocació".
Finalment Soler ha conclòs que "portem moltes dècades gestionant aquest esquinç identitari" per la qual cosa "si a aquesta onada democràtica, que també és majoria al Parlament, se li nega el dret a exercir el vot" i si "ens imposen una recentralització i si l'unionisme guanya la partida contra la democràcia per la coerció de l'Estat amb el suport dels quatre despatxos de sempre, la fractura (si més no, emocional) la tenim assegurada. I per molt de temps".