Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 15 de de setembre del 2014 | 20:22
Recull de premsa

Soler: "Una solució que no inclogui una transferència real de sobirania no té cap possibilitat d'èxit"

"Mentalment, socialment, políticament, Catalunya ja està seguint el seu propi camí, i qui ignori aquest fet s'estarà autoenganyant, com s'autoenganya la premsa de Madrid just abans de cada Diada".

L'historiador Toni Soler ha dit a un article que tres dies després de la V, "ja sabem algunes coses prou positives". "1) La gent -la gent i prou- ha forçat un canvi de clima a Catalunya. 2) La demostració de Barcelona ha conquerit la premsa internacional i, de retruc, ha posat en evidència el braç mediàtic espanyol. 3) El bloc polític sobiranista ha trobat força i motius per intentar fer més passes endavant cap a la consulta" ha enumerat.

A l'article Un intent de balanç Soler ha continuat: "4) L'Espanya oficial està desconcertada i enfurismada: a ningú no li agrada quedar com un ingenu. 5) Una altra Espanya, potser minoritària, però que comparteix el rebuig a la corrupció i el dirigisme de les elits, comença a veure en el moviment català una força inspiradora. 6) L'ANC s'ha convertit en un actor polític de primera línia, i la seva responsabilitat, per tant, serà encara més gran. 7) L'espanyolisme català està pagant l'error de convocar la seva gent el mateix dia 11, cosa que força una comparativa cruel. 8) L'axioma del dret a decidir, la convicció que Catalunya ha de poder decidir si segueix a Espanya o no, ha assolit un grau de consens difícilment reversible".

Quant a les dificultats que, segons Soler, haurem de fer front els catalans en els pròxims mesos, l'autor de l'article ha tornat a enumerar: "1) No hi ha consens per fer un 9-N il·legal ni tampoc per fer eleccions plebiscitàries amb una sola candidatura sobiranista. 2) La situació financera de la Generalitat és crítica, i totalment dependent de la discrecionalitat de Montoro. 3) La crisi econòmica no s'ha acabat i els seus efectes socials tampoc. 4) Espanya té un deute pròxim al 100% i Brussel·les tem que faci fallida si Catalunya s'independitza. 5) Tot això pot fer que finalment el govern espanyol s'empassi l'orgull i faci una oferta de tercera via que, immediatament, serà aplaudida per l' establishment català i provocarà divisions a CiU. 6) Artur Mas i CDC estan asseguts sobre dos polvorins judicials: el cas Pujol i el cas Palau. 7) Des del cas Pujol, Mas i Junqueras continuen col·laborant però no es fien l'un de l'altre. 8) ERC, el nou socialisme sobiranista i ICV s'estimen, però es miren de reüll. 9) Ningú sap del cert el paper que jugarà el cada cop més poderós entramat Podem - Guanyem - Procés Constituent - CUP. 10) Excepte a la ràdio, la nostra feblesa mediàtica és terrible, i l'afebliment progressiu de TV3 augura temps pitjors".

Finalment l'autor de l'article ha conclòs que "sembla evident que el procés es preveu llarg, costós, amb sorpreses desagradables i un desenllaç incert" però "podem almenys "apostar per l'improbable abans que l'impossible": "A Catalunya no hi haurà un bloc polític capaç de suplantar el bloc central sobiranista, per molt dividit que estigui, mentre que a Espanya difícilment el PP deixarà de ser el partit alfa, per molt afeblit que sembli. Això allunya la viabilitat d'un marc compartit".

Sobre l'estat actual del país Soler ha dit que "mentalment, socialment, políticament, Catalunya ja està seguint el seu propi camí, i qui ignori aquest fet s'estarà autoenganyant, com s'autoenganya la premsa de Madrid just abans de cada Diada" i ha alertat que els catalans "haurem d'estar preparats per saber què és innegociable i què no (això no és un desig, ni un pronòstic: és un intent sincer de preveure tota mena d'escenaris). M'atreveixo a afirmar, malgrat tot, que una solució que no inclogui una transferència real de sobirania no té cap possibilitat d'èxit".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat