Un grup de personalitats han escrit de manera conjunta un article a La Vanguardia desmentint els catastrofismes de l'Estat espanyol sobre la independència de Catalunya i a favor d'un diàleg "serè" que assoleixi un acord.
"Una Catalunya independent i fora de la UE no abandonaria l'euro: el país decideix la moneda" han sentenciat un grup d'experts i economistes en un manifest conjunt titulat Independència, euro i Unió Europea.
Els autors (Alícia Adserà, Oriol Amat, Enriqueta Aragonés, Germà Bel, Núria Bosch, Ramon Caminal, Xavier Cuadras, Marta Espasa, Francesc Granell, Modest Guinjoan, Elisenda Paluzie, Alfredo Pastor, Clara Ponsatí, Miquel Puig, Jacint Ros) han declarat estar a favor d'un diàleg "serè, lluny de catastrofismes i improvisacions i en pro d'un acord", i han desmentit, entre d'altres, que la sortida de Catalunya de la UE "no significaria nous aranzels; xocaria amb els interessos de les multinacionals".
Els autors de l'article, alguns a favor de la independència i d'altres en contra, han decidit signar el mateix escrit perquè tots ells consideren que la ciutadania de Catalunya ha de tenir "accés a explicacions clares sobre aquestes questions" com és la permanença o no de Catalunya com a estat propi: "No considerem adequat manifestar sobre si la independència comportaria o no automàticament que Catalunya sortís de la UE, que és una qüestió de l'àmbit jurídic i polític".
A l'article, els economistes han defensat el poder econòmic de Catalunya ("Catalunya té una dimensió econòmica superior a la de molts països europeus") i han negat rotundament que Catalunya hagués d'abandonar l'euro en el moment de convertir-se en estat propi: "Sembla raonable esperar que una Catalunya que ja utilitza l'euro, i que naixeria amb la voluntat d'incorporar a la Unió Europea, decidís no abandonar-lo".
Finalment, els experts han negat rotundament la creació d'aranzels com a obstacle per a les exportacions catalanes: "La imposició d'aranzels o altres barreres comercials en les exportacions catalanes xocaria amb els interessos de totes les multinacionals-espanyoles o no-radicades a Catalunya. Són interessos fenomenals: una part significativa de les vendes d'empreses com Volkswagen, Renault-Nissan, BASF, Solvay, Repsol i milers d'empreses més. L'obstaculització de les exportacions catalanes a la UE les perjudicaria d'una manera gravíssima sense beneficiar significativament a ningú".