"Espanya no ha triat la cultura política europea, sinó una de pròpia anterior, molt diferent. S'ha aïllat. La reacció al cas català ha dut a una Espanya que recorda el 1898".
L'escriptor Vicenç Villatoro ha recordat a un article unes paraules del periodista Gaziel a Meditacions en el desert: "Espanya no és Europa. No ho ha estat mai. [...] Així que uns homes desinteressats i plens de bona voluntat intenten desvetllar-lo [el poble espanyol], instruir-lo, dignificar-lo, fer que s'incorpori a la marxa d'Europa, no tan sols no ho obtenen sinó que provoquen uns atacs d'epilèpsia".
Sobre això, l'auitor de l'article La deseuropeització d'Espanya ha dit que des de fa un temps Espanya "no ha optat per fer servir el llenguatge i l'argumentari que correspondria a la cultura política europea" a l'hora de donar resposta als seus problemes "sinó que ha regirat en la seva pròpia història i ha ressuscitat un llenguatge i una cultura política molt seva, de sempre, essencialista, contrareformista, intransigent".
Sobre el procés català Villatoro ha dit que quan Espanya tria com respondre-hi "se situa fora de la cultura política europea" i alhora "opta per uns valors alternatius" als de Cameron al Regne Unit. "La deseuropeització d'Espanya neix amb la qüestió catalana. Però tenyeix molts altres posicionaments. Sobre Kosovo o Gibraltar. Però també la reacció a la sentència contra la doctrina Parot. O la banalització i la condescendència respecte al nazisme o al franquisme, amb aval oficial, incomprensible i ofensiva a la resta d'Europa" ha lamentat.
Finalment l'escriptor ha conclòs que Espanya "s'ha deseuropeitzat" i que "ha reculat en el camí que havia agafat" durant la transició. "No ha triat la cultura política europea, sinó una de pròpia anterior, molt diferent. S'ha aïllat. La reacció al cas català ha dut a una Espanya ensimismada , que recorda el 1898. Aquest atrinxerament és avui el principal obstacle per resoldre la qüestió catalana d'una manera raonable" ha sentenciat.