"Si l'opinió pública espanyola hagués respost amb una discussió d'igual a igual, probablement l'onada sobiranista s'hauria estabilitzat o fins i tot s'hauria afeblit".
A un article publicat al diari Ara, l'escriptor Vicenç Villatoro ha apuntat al per què de la "dificultat en l'opinió publicada espanyola per tractar els arguments del sobiranisme d'igual a igual, amb respecte".
"Hi ha aquesta tendència al retruécano enginyós per damunt dels arguments, al menyspreu insultant, a l'acusació de bogeria" ha lamentat Villatoro.
A l'article Són bojos, aquests catalans l'autor hi ha dit que el sobiranisme català "s'alimenta de raons objectives o aparentment objectivables: un conflicte d'interessos, un greuge fiscal, un greuge en les inversions de l'Estat, la constatació que l'Estat ha decidit ser l'Estat d'una de les seves cultures i no de totes..."
Tot i això, Villatoro ha continuat: "Però en les demandes de divorci hi pesen tant les causes objectives --els interessos-- com les subjectives, la sensació de menysteniment, de no ser respectat, de ser mirat de dalt a baix. L'onada sobiranista que hi ha a Catalunya [...] neix d'una confrontació d'interessos. Però s'alimenta també amb la sensació de menyspreu".
Finalment, Villatoro ha conclòs que "si l'opinió pública espanyola hagués respost amb una discussió d'igual a igual, probablement l'onada sobiranista s'hauria estabilitzat o fins i tot s'hauria afeblit".