Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 23 de d'octubre del 2014 | 18:37
Crònica · Afers religiosos

El cristià Jordi Porta reafirma el dret a l'autodeterminació

El cristià Jordi Porta ha reafirmat el dret a l'autodeterminació en l'article Lliures per decidir publicat a El pregó, publicació quinzenal eclesial d'informació i opinió.

Jordi Porta. Imatge d'arxiu.

Porta és un referent sòlid i autoritzat en els àmbits cívic, del sobiranisme català i de l'Església.

Jordi Porta ha deixat clar que els cristians poden triar entre diverses ofertes electorals en un sistema democràtic. Alhora, Porta ha deixat clar que l'Església defensa els drets humans individuals i col·lectius, i ha argumentat que els drets col·lectius com les llibertats ciutadanes, les llengües, les cultures, les personalitats dels pobles o de les nacions mereixen el respecte i la seva defensa "en nom del cristianisme".

Porta ha usat dues cites per avalar la seva tesi. La primera és la Pacem in Terris (1963), encíclica del papa Joan XXIII. Aquest es un dels seus fragments: "Cap nació no pot oprimir-ne cap altra ni interposar-se indegudament en els seus afers, i té el deure d'abstenir-se de qualsevol intent de domini". L'altre cita és dels "Pactes Internacionals de Drets Civils i Polítics", del 1966 que varen entrar en vigor el 1976. El seu primer article estableix: "Tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació. En virtut d'aquest dret poden lliurement determinar el seu estatut polític i el seu desenvolupament econòmic, social i cultural".

Jordi Porta ha arribat a dues conclusions. La primera és que la voluntat de consultar la ciutadania per a establir el sistema polític avalat per una majoria de la població és un sistema de respecte als drets humans que mereix ser propugnat pels cristians. La segona conclusió és que cal fer conèixer la història, la realitat i les legítimes aspiracions del país. Fer conèixer Catalunya endins i Catalunya enfora, a Espanya, a Europa i al món. El coneixement i la comprensió per part vaticana té la seva importància.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat