Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 29 de de desembre del 2011 | 17:07
Crònica · Afers religiosos

El Valle de los Caídos és un afer dels espanyols

La polèmica entorn al Valle de los Caídos a Espanya passa desapercebuda a Catalunya. Aquesta circumstància demostra que els catalans consideren que aquest és un afer dels espanyols.

L'informe d'una comissió d'experts sobre el futur del Valle de los Caídos, donat a conèixer poc abans de les darreres eleccions generals, va provocar una forta polèmica. Partits polítics, mitjans de comunicació, entitats culturals i sectors jeràrquics de l'Església catòlica intervingueren en aquest debat sobre aquella faraònica i lúgubre construcció feta erigir pel dictador Francisco Franco en honor seu.

Com a contrast destaca el fet que els sectors polítics, socials, mediàtics i eclesials catalans s'han desentès completament d'aquesta polèmica. Dues consideracions cal fer. La primera: les institucions de Catalunya haurien de vetllar per tal de que no es dediqui ni un euro públic més a mantenir aquest complex polític-religiós que s'està deteriorant. Es calcula que arreglar el que s'ha deteriorat requeriria una despesa d'uns 13 milions d'euros.
El Valle de los Caídos ha estat un immens error. La jerarquia podria aprofitar aquesta polèmica per comprometre's  públicament
L'altra consideració és que la jerarquia eclesiàstica no pot ara desentendre's de l'afer quan, en el seu dia, la immensa majoria de l'episcopat, amb honoroses excepcions ─com la del cardenal Francesc Vidal i Barraquer─, van beneir la cruzada franquista. Certament, l'Església ha demanat perdó pels seus errors, i la basílica del Valle de los Caídos ha estat un immens error. La jerarquia podria aprofitar aquesta polèmica per comprometre's  públicament a que ni ara, amb un Govern del PP a Espanya, ni mai mes en el futur cedirà a la temptació del nacionalcatolicisme.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat