Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 4 de de gener del 2010 | 15:58
Crònica · Cultura

Pragmatisme pel 2010

Hem començat el 2010: any nou i dècada nova on hi tenim dipositades moltes esperances per al nostre desenvolupament cultural i la projecció i reconeixement exterior de la nostra cultura. Potser pot semblar reiteratiu començar l'any insistint en aquest aspecte, però la clau de volta pel nostre progrés i identitat cultural passa per ser presents al món.

Ser-hi visibles i coneguts, fent-hi les nostres aportacions i, en conseqüència, rebent el reconeixement i la crítica corresponent. No és una tasca gens fàcil, i per la qual només podem comptar amb les estructures i les accions que nosaltres mateixos puguem dur a terme. Així per exemple, i només per exemplificar un detall, des de divendres el govern espanyol va començar la presidència de torn de la Unió Europea. En la pàgina web que s'ha creat per a l'ocasió hi figura l'opció de la llengua catalana, però només pels enunciats, ja que tots els continguts són en espanyol. No cal dir que per a les opcions anglesa i francesa, tots els continguts estan traduïts.

s un fet simptomàtic de fins a quin punt es té una sensibilitat de mamut quan es tracta de la nostra llengua. s difícil esperar cap mena de progrés o avenç per a la ja històrica petició de reconeixement oficial de la nostra llengua a les institucions europees durant els 6 mesos que durarà al presidència de torn espanyola, però de ben segur que aquest tema serà present en l'agenda. De fet Joan Herrera s'ha volgut curar en salut i ja ha fet algunes declaracions al respecte. Abans que la resta de candidats a les properes eleccions catalanes comencin a fer les seves declaracions corresponents, i fins i tot previsibles, al respecte potser és interessant fer una reflexió de fons. Els parlamentaris catalans al Parlament Europeu, amb l'excepció de Vidal-Quadras, mantenen una unitat d'acció en els temes relatius al reconeixement de la llengua catalana i a la defensa de la unitat i del nostre model lingüístic.

Aquest plantejament ha permès parar algun cop i, sobretot, poder transmetre una imatge transversal a l'eurocambra en aquests temes: ni la llengua és marginal ni és una reivindicació folklòrica. Ara bé, tot i tractar-se dels mateixos partits polítics, aquesta unitat no es repeteix ni al Senat ni al Congrés espanyol. Potser un objectiu assolir durant els propers mesos seria reproduir aquesta unitat i consens a l'Estat Espanyol. Seria la manera més pragmàtica i efectiva per aconseguir algun tipus de reconeixement oficial de debò no només durant els propers 6 mesos, sinó també en el futur.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat