Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 30 de de novembre del 2010 | 15:25
Crònica · Economia

CiU ja pica l'ullet amb els impostos

Entre les primeres mesures que ha anunciat CiU que tirarà endavant quan prengui possessió del govern per afrontar la crisi hi ha la supressió de l'impost de successions, un tribut que ha generat una gran polèmica a Catalunya en els darrers temps,

especialment perquè el govern tripartit es negava a suprimir-lo al•legant que la seva desaparició només beneficia els més rics del país, i en canvi, perjudica els ingressos d'un govern que en temps de crisi ha de fer front a més despesa social.

L'argument principal de la federació nacionalista per a eliminar aquest tribut de la cistella d'impostos catalana és que aquest impost ja no es paga en molts territoris de l'Estat -tributa només a Andalusia, Extremadura, l'Aragó, i Astúries- i que, per tant, és un greuge comparatiu. CiU oblida però, que és un impost sobre el qual la Generalitat hi té competències plenes, i suprimir-lo suposa en certa manera renunciar a una petita quota d'autogovern.

La seva supressió, en temps de crisi, comportarà un nou aprimament de la caixa pública, ja amb uns recursos molt minvats pel pèssim sistema de finançament i per la sagnia acumulada de l'espoli fiscal. La recaptació de l'impost, 900 milions d'euros, suposa el 4% del pressupost de la Generalitat Aquest diners equivalen a 250 escoles noves, o 350 nous centres d'atenció primària.

Però el cert és que encara hi ha molta confusió sobre aquest impost. D'entrada, no afecta tota la societat catalana: un 40% de les persones que moren a Catalunya no deixen herència o els hereus no paguen l'impost, i només 5.600 herències, les més grans, suposen el 88% del total de la recaptació El 73% de les herències no paguen res o menys de 200 euros. Es tracta d'un impost que afecta majoritàriament les rendes més elevades i les persones que tenen diverses propietats, és a dir, és més rics. Per tant, és una mesura dirigida a un públic molt concret que difícilment pot interpretar-se en clau de sortida de la crisi econòmica per a tota la societat. A tall d'exemple, una herència d'un pis de 80 metres quadrats a Barcelona no té impost de successions, només afecta directament les persones que tenen més d'una propietat i fons d'inversió.

Un altre dels arguments utilitzats a favor de la supressió d'aquest impost és que a Catalunya ja es paguen massa impostos. Doncs bé, en els darrers anys la pressió fiscal sobre els catalans s'ha situat tres punts per sota de la mitjana de la Unió Europea. Precisament, aquest impost existeix en la majoria dels països del nostre entorn, amb regulacions semblants.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Indica publicitat