El debat sobre la reforma de l'impost de successions amenaça de convertir-se en l'estocada mortal del govern d'esquerres creant encara més desencís entre els electors de les forces polítiques del tripartit. S'encara el final de la legislatura i els tres partits de govern són incapaços de posar-se d'acord en una qüestió que té a veure amb la lògica esquerra-dreta, la que el seu dia, tant a l'any 2003 com a l'any 2006, va justificar una aliança de caràcter progressista al Govern.
La reforma de l'impost estava inclosa al programa de Govern que va fer president al socialista José Montilla. Quan es començava a gestar una proposta de reforma dins el Govern, el líder d'ERC Joan Puigcercós va posar públicament damunt la taula la necessitat d'abordar-la. Això va coincidir amb una campanya radical de diversos sectors socials que volien abolir un impost que només es paga a Catalunya i a Extremadura. Primer volien suprimir el de successions i quan ho aconsegueixin a ben segur que els membres de la plataforma n'atacaran algun altre.
Al seu dia ERC va proposar que en quedessin excloses les herències menors de 100.000 euros, però el PSC ha anat molt més enllà i, entrant en competència directa amb CiU (que volia fixar el llindar en 600.000) ha elevat el llistó al mig milió d'euros provocant un seriós conflicte amb ICV, que no està disposada a que veure com el Govern renuncia, en matèria tributària a cobrar un impost que consideren propi de classes acomodades i que, a més, té una repercussió directa en la caixa de la Generalitat en un moment de crisi com l'actual.
En tot cas, la divisió en matèria de successions denota fins a quin punt és dèbil la unitat del Govern i com, després de sis anys, el tripartit no ha estat capaç de traçar un discurs coherent i comú a nivell social. Coses que durant vint anys havien defensat els partits d'esquerres es veuen ara arraconades. No només en matèria d'impostos, també a nivell educatiu, tal i com es va veure en la LEC, una llei de país, és cert, però que permetia que es concertessin centres escolars que segreguen els alumnes per una qüestió de sexe.