Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 29 de de març del 2011 | 16:32
Crònica · Economia

Última oportunitat per conservar poder financer

Dilluns finalitzava el termini donat als bancs i caixes per presentar davant del Banc d'Espanya els plans capitalització que els permetran arribar als nous nivells de solvència exigits pel govern espanyol.

CatalunyaCaixa ja ha anunciat que recorrerà als recursos del FROB per obtenir els més de 1.700 milions d'euros que necessita, mentre que Unnim ha avançat que ha mantingut contactes amb altes entitats per recapitalitzar-se, tot i que no s'ha concretat cap forma de col·laboració encara.

 

El calvari de les caixes començava en un ja llunyà 2009. Dos anys després, empeses per la crisi però sobretot pel Banc d'Espanya i els decrets de Zapatero, aquelles deu caixes d'estalvi ara en són cinc -Unnim, CatalunyaCaixa, La Caixa, Laietana i Penedès, les dues últimes integrades en un SIP espanyol- i tet de la Caixa, amb una salut de ferro, la resta malden per seguir vivint en el seu hàbitat natural, és a dir, mantenir l'obra social arrelada al territori i poder continuar amb la seva activitat creditora tot i que sigui amb el logotip de banc.

 

Tenen poc temps per aconseguir molts milions d'euros. Unnim i CatalunyaCaixa saben que aconseguir diners en el mercat de capitals és una tasca molt complexa, gairebé heroica. Fonts coneixedores de la situació d'ambdós grups consideren que "podran navegar durant uns dos anys sense que els entri ningú de fora, però és evident que aleshores hauran de presentar un pla per a reduir despesa: això vol dir, o bé fer fora gent i tancar més oficines, o bé buscar una fusió", explica aquesta font a Tribuna.

 

CatalunyaCaixa ha decidit acudir al FROB com estratègia principal per a obtenir 1.718 milions d'euros. Encara que la caixa catalana no contempla a curt termini treure a borsa el banc que crearà per a donar entrada al FROB, estudiarà fórmules per a obrir-se al capital privat, entre elles la presa de participacions per part dels empleats o l'emissió de deute convertible entre els clients.

 

"Unnim és possible que s'avingui a una fusió amb Banca Cívica, però CatalunyaCaixa, el seu director general, Adolf Todó, no vol fusions. Una de les opcions que té sobre la taula és aconseguir un soci a Dubai que li aporti prou capital com per blindar-se d'ingerències. Aquesta és la seva opció ideal, però també podria veure's abocat a una fusió amb una altra entitat, que podria ser l'aragonesa CAI, prou sanejada. Aquesta possibilitat, però, deixaria fora de joc Todó, que perdria la direcció general", expliquen aquestes fonts.

 

Sigui com sigui, les caixes tenen temps de resituar-se fins al setembre. Aleshores hauran de mostrar les seves darreres cartes. És molt necessari per al país que, arribat el moment, el teixit de caixes d'estalvi catalanes, encara que en forma de bancs, mantinguin els seus centres de decisió a Catalunya. Entre d'altres coses, perquè les nostres empreses necessiten crèdit per tirar endavant l'economia catalana, i qui coneixerà millor aquestes empreses que una entitat amb seu a Catalunya.

 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat