Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 18 de de març del 2010 | 15:26
Crònica · Euskal Herria

L'esquerra abertzale reclama a ETA un "compromís democràtic"

La il·legalitzada Batasuna "lamenta" la mort del gendarme, Jean-Serge Nérin, i considera "greu" el tiroteig entre un comando d'ETA i la policia francesa prop de París, el passat 16 de març. També destaca que es va tractar d'un "encontre fortuït" i no d'una acció premeditata per part d'ETA. El tiroteig es va produir després que una desena de militants d'ETA robessin diversos cotxes d'un concessionari. Tot i no considerar-ho un atemptat, la formació independentista destaca la importància d'aquests fets perquè "generen incertesa i frustració" en la societat basca.

També recorda que la mort del gendarme té lloc dies després de la localització a Tolosa del cadàver de Jon Anza, el militant d'ETA que, segons l'esquerra abertzale, ha estat víctima de la guerra bruta dels Estats espanyol i francès. Dues morts que emmarca en el conflicte basc. Per aquest motiu Batasuna ratifica el seu compromís per les vies polítiques i continua decidida a impulsar un procés democràtic "en absència de tot tipus de violència".

En aquest sentit el partit d'Arnaldo Otegi demana ETA que renovi la seva posició favorable a desenvolupar aquest procés democràtic, tal i com ja va fer el passat 18 de gener en un comunicat. Llavors ETA va fer seves les paraules de l'esquerra abertzale i va constatar que "és en la lluita política on som més forts".

Tenint en compte aquestes afirmacions, l'esquerra abertzale creu que tots els agents implicats, ETA, Espanya i França, han d'adoptar compromisos clars i concrets a favor d'un procés democràtic que ha de garantir que tots els projectes polítics es puguin materialitzar, inclòs l'independentista, sempre que obtinguin l'aval majoritari a les urnes.

Especialment reveladora és la reacció del sudafricà Brian Currin davant el tiroteig de París. Aquest mitjancer internacional, que és assessor de Batasuna, condemna l'assassinat del policia francès i avança que "la violència, al marge de qui la utilitzi, no ajudarà a solucionar el conflicte basc".

Currin també es mostra "esperançat" pel comunicat de l'esquerra abertzale emplaçant a ETA a que ratifiqui el seu suport als mitjans no violents i exclusivament democràtics. L'expert en resolució de conflictes vol que ara ETA "doni una passa més enllà i decreti un alto el foc immediat i incondicional. Si ETA fes això seria responsabilitat del govern espanyol liderar el camí, amb mesures que fomentin la confiança, per crear un escenari en el qual un procés de pau pugui tenir èxit".

La pilota és a la teulada d'ETA i a ella li correspon posar la primera totxana si vol construir el desitjat procés de pau. La resta vindrà després amb molta paciència i tenacitat, però sense aquest primer moviment unilateral res no serà possible.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat