Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 26 de d'agost del 2010 | 13:56
Crònica · Euskal Herria

Els independentistes no han fet vacances

Durant dècades els polítics bascos han marxat de vacances a l'estiu sabent que en qualsevol moment haurien de tornar a la feina. El camí del retorn al despatx el marcava ETA amb la seva tradicional campanya d'estiu. En el millor dels casos els atemptats només provocaven danys materials, per espantar els turistes desplaçats a les zones mediterrànies, i en el pitjor dels escenaris es passava del calor de la platja al fred de la mort havent d'assistir al funeral per la ultima víctima d'ETA.

Per als polítics eren estius de mòbils i busques activats, de guàrdies permanents, de tovallola, crema solar i telèfon enganxat al banyador. A diferència de l'estiu passat, de sang i foc -sang a Palma de Mallorca amb dos guàrdies civils morts i foc a la caserna d'aquest cos a Burgos destrossada per un cotxe bomba- el d'enguany està sent un estiu plàcid amb, fins i tot, rècord de turistes a Euskadi, un fet que s'ha apuntat de seguida el Lehendakari Patxi López, a qui li agrada presentar-se com el campió de la normalitat en un País Basc "normalitzat" des que governen en coalició socialistes i populars gràcies a l'amputadora electoral que és la Llei de Partits.

Més turistes que mai, menys violència que mai i els polítics bascos han pogut relaxar-se més que mai. Fora mòbils, fora preocupacions gràcies als mínims nivells amb els quals batega des de fa mesos aquest conflicte de baixa intensitat que és el basc. Però no tothom ha fet vacances. Al marge de l'Ertzaintza de Rodolfo Ares -que continua de manera estèril perseguint fotos de presos d'ETA pels quatre punts cardinals d'Euskadi- els únics partits que no han tancat per vacances són Batasuna, Eusko Alkartasuna i Aralar. Els mòbils dels seus dirigents, els més punxats del món Occidental, han continuat traient fum per citar-se, per quedar i parlar. Converses que han de servir per superar escissions i baralles del passat, llimar recels i desconfiances i, sobretot, per construir una aliança independentista de futur que sigui eficaç políticament i que generi il·lusió entre els abertzales.

Paraules que s'han de convertir en fets aquesta tardor. Les coses avancen per aquest carril. Pel que fa a la via morta d'ETA s'esperen també moviments importants abans que acabi el 2010. "No s'hauria d'endarrerir massa", adverteix el mitjancer internacional Brian Currin, qui sobre el que es cou a l'interior d'ETA es mostra força esperançat: "La situació es troba en punt molt delicat, però tinc confiança en que s'estan fent progressos. No puc dir-hi res més".


I així avança cap a la fi l'estiu més normal i tranquil dels últims anys a Euskadi, tot i que tant espanyolistes com independentistes saben que aquest no és un estiu més. Sembla que no ha passat res però en els pròxims mesos es podran comprovar els efectes d'aquests mesos en aparença apàtics i avorrits. Si d'aquí a un any hi ha ofensiva abertzale exclusivament política voldrà dir que aquest estiu tan insípid ha estat profitós.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat