Un dels defectes o virtuts, segons com es miri, del president del PP basc és que sempre parla molt clar. Poques vegades es mossega la llengua i no improvisa mai cap declaració. Antonio Basagoiti és enemic de les ambigüitats.
Bilbo ·
En tot moment diu el que vol dir, peti qui peti. Gràcies a aquest estil, se'l considera un polític que comunica bé amb el carrer. Parla un llenguatge planer, sense floritures. Va directe al gra perquè no té complexes i exhibeix un sentit de l'humor peculiar, a vegades difícil d'entendre per qui l'escolta. Quan tracta temes relacionats amb ETA, les bromes s'acaben, recupera immeditament el posat seriós i, sense alterar ni un centímetre el seu rostre de nen biscaí de casa bona –tot i haver nascut accidentalment a Madrid–, és capaç d'adjectivar a l'esquerra abertzale sense pietat ni misericòrdia.
Fins ara Basagoiti era considerat un home fora de tota sospita. Durant anys ha patit la pressió d'ETA i ha perdut companys i amics de partit –Miguel Ángel Blanco, el regidor d'Ermua assassinat el 1997, n'és un d'ells–. Fins ara, perquè la premsa espanyola més recalcitrant ha començat a canviar la percepció que té d'ell. Basagoiti ha obert el PP basc a la realitat i s'ha proposat normalitzar les relacions amb les forces sobiranistes. Bé, no amb totes, només amb Eusko Alkartasuna i amb Aralar. L'esquerra abertzale n'ha quedat exclosa perquè es nega a condemnar a ETA.
Aquesta setmana el líder popular ha sorprès tothom reconeixent, per primera vegada, que el basc és un "conflicte polític", una "diferència entre identitats". I és clar, els sectors ultres de Madrid l'han criticat. L'acusen d'haver caigut en el "parany" d'Eusko Alkartasuna i d'haver assumit el "llenguatge de l'esquerra abertzale". I l'únic que passa és que des de la capital de l'Estat les coses es veuen molt diferents que a Euskadi.
Basagoiti no pot ignorar que les coses estan canviant molt ràpid a Euskal Herria des que ETA ha abandonat la violència. I si no reconeix la realitat de les coses –la que ha estat negant durant anys, quan ETA atemptava i matava– la realitat acabarà per fagocitar al PP.
Els retrets –del tot injustos– que està rebent Basagoiti arran el seu reconeixement de l'existència d'un conflicte polític basc, recorden els que la mateixa premsa ha destinat en els últims temps a Jesús Egiguren, president del PSE. Sense arribar al grau de demonització que ha sofert el socialista guipuscoà, els tocs d'atenció dirigits contra Basagoiti demostren com ho tindrà de complicat el PP per capgirar el seu discurs tradicional sobre el problema basc.
Canviar la retòrica de la guerra per donar vida a un procés de pau revoltarà els sectors més immobilistes que giren com satèl•lits al voltant del partit de Mariano Rajoy. En aquest sentit, Antonio Basagoiti ha estat valent i ha decidit donar la primera passa del llarg camí que li pertoca recórrer al PP si vol consolidar una pau basca. Ha donat la primera passa i s'ha quedat sol. Cap dels seus l'ha recolzat, ja sigui per calculada prudència, per por a les crítiques o simplement perquè no comparteix la reflexió que Basagoiti ha fet en veu alta. I això, remar sol a contracorrent enmig de la incomprensió pròpia i aliena, és molt " eguigurenià ".