Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 14 de de juliol del 2011 | 15:28
Crònica · Euskal Herria

Currin reivindica un "periodisme constructiu" en el cas basc

L'advocat sudafricà i expert en resolució de conflictes ha participat a Sant Sebastià en els cursos d'estiu de la Universitat del País Basc. La seva presència a Euskadi ha coincidit amb l'últim comunicat d'ETA i amb la presa de possessió del nou ministre de l'interior, Antonio Camacho.

Bilbo · Brian Currin ha deixat algunes claus sobre l'actual moment polític en el curs titulat "Euskal Herria: realitat i utopia". De les seves paraules es desprèn que en el cas basc encara no es pot parlar de procés de pau. Aquest estadi encara no s'ha donat.

Segons el mitjancer internacional "queda molta feina per fer". Des d'aquesta postura realista, Currin no cau en el pessimisme, està convençut que el procés de pau arribarà i creu que "pot tenir èxit" en el seu objectiu final: la desaparició definitiva de la violència d'ETA.

Si en l'actualitat no hi ha un procés de pau, què està passant, doncs, a Euskal Herria des de fa dos anys? La resposta de Currin és que el conflicte s'està transformant per deixar fora de la confrontació les armes, la violència. El problema és que aquesta transformació l'estan impulsant en solitari ETA i l'esquerra abertzale. Per això adverteix al govern espanyol que ha de començar a assumir les seves responsabilitats i facilitar aquest trànsit del conflicte armat al conflicte polític perquè "els processos de pau o les iniciatives no poden continuar sent eternament unilaterals".
El "periodisme destructiu" no és sols una forma d'entendre la professió, també és un negoci molt rentable
En aquest sentit, Currin entén que seria un bon començament que Madrid reconegués les passes que l'esquerra abertzale ha donat els últims anys. A partir d'aquí el govern espanyol de torn hauria d'abordar la qüestió dels presos d'ETA –no des d'un punt de vista polític, sinó humanitari– i també desactivar els judicis contra els dirigents de l'esquerra abertzale. És el cas d'Arnaldo Otegi, imputat en diferents sumaris i empresonat des de finals de 2009.

Un dels factors claus de cara a construir un procés de pau que tingui uns fonaments sòlids i profunds és l'actitud dels mitjans de comunicació. La premsa té el poder de modelar l'opinió pública a favor o en contra d'un procés d'aquestes característiques.

Des de fa dècades els mitjans amb seu a Madrid practiquen un periodisme bel·ligerant, acostumat a pressionar i a esperonar als dos principals partits de l'Estat a embarcar-se en operacions polítiques i judicials que només han servit per enquistar més encara el conflicte basc. La pedagogia a favor d'una pau negociada és ara mateix una qüestió pendent per a un bon nombre de periodistes i de mitjans que són coneguts com la "Brunete mediàtica" o la "caverna mediàtica".

Acabar amb aquesta punta de llança de l'espanyolisme més rampant que condiciona en negatiu la resolució del problema basc és una de les prioritats dels nous temps. Brian Currin voldria que l'espanyol fos un "periodisme constructiu" que mostrés una "integritat i una honestedat absolutes" davant un eventual procés de pau. No cal donar noms, però alguns columnistes i líders d'opinió clamaran fins a la fi dels seus dies contra una pau sense vençuts ni derrotats i concentraran tot el seu poder mediàtic en fer descarrilar qualsevol iniciativa que intenti posar fi al conflicte basc. El "periodisme destructiu" no és sols una forma d'entendre la professió, també és un negoci molt rentable políticament i econòmica.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat