Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 1 de de desembre del 2011 | 16:00
Crònica · Euskal Herria

La pinça

L'abandó de les armes per part d'ETA, que ha situat la política basca en una conjuntura històrica, i els resultats electorals del 20 de novembre, confirmant una vegada més l'hegemonia abertzale a Euskadi malgrat la Llei de partits, obliguen a Patxi López a fer uns equilibris impossibles per evitar l'avançament electoral.

Pressionat
No només el PNB i Amaiur demanen a Patxi López que avanci eleccions. El PP i el president del PSE, Jesús Eguiguren, saben que el Lehendakari no podrà esgotar la legislatura.

Bilbo · Massa complicat. El Lehendakari socialista pateix pressions internes i externes a favor de no esgotar la legislatura. Els vencedors bascos dels comicis espanyols, PNB i Amaiur, li reclamen obertament que no esperi fins el 2013 a convocar les eleccions. La coalició independentista critica que l'actual parlament de Vitòria no reflecteixi la realitat del país, donat que l'esquerra abertzale no hi té presència a causa de la il·legalització.

La cambra autonòmica es va constituir el 2009, i socialistes i populars aprofitaren aquesta absència per alterar la correlació de forces i imposar així una majoria absoluta espanyolista artificial. D'aquesta manera López esdevingué Lehendakari amb el suport del PP. A favor de l'avançament electoral, els penabistes al·leguen aquesta raó –que el parlament basc no reflecteix la realitat del carrer– i també que López és incapaç de gestionar el país i dur a terme les reformes necessàries per superar els efectes de la greu crisi econòmica mundial. El PNB i Amaiur constitueixen la meitat de la pinça que atenalla al govern del PSE.
Amb la victòria de Rajoy a Espanya, López es queda aïllat a Euskadi i en mans dels seus socis del PP
L'altra meitat la formen el PP i Jesús Egiguren. Anem a pams. Amb la victòria de Mariano Rajoy a Espanya, López es queda aïllat a Euskadi i en mans dels seus socis del PP. Uns socis que també actuen com oposició i que han intensificat les exigències sobre el Lehendakari. Li demanen que no faci seguidisme dels plantejaments abertzales, que compleixi els compromisos adquirits en l'acord de governabilitat per aprofundir en l'espanyolització d'Euskadi i també rebutgen les receptes anticrisi que pretén aplicar el president basc. Antonio Basagoiti, l'home de Rajoy al País Basc, jugarà a buscar-li les pessigolles a López, i a deixar-lo en evidència quan convingui.

Sense el PP, el govern basc quedarà despullat, en minoria i sense marge de maniobra. Una dependència que preocupa al president del PSE. Jesús Egiguren se suma a la pinça però amb arguments que no tenen res a veure amb els utilitzats per independentistes, penabistes i populars. A Egiguren li preocupa el retrocés electoral del seu partit i demana una sacsejada interna per rectificar el rumb i corregir errors. No desitja unes eleccions anticipades, però també assegura que si Rajoy no afavoreix el procés de pau, caldrà trencar amb el PP a Euskadi.
López és conscient que el temps com a Lehendakari se li està acabant i que no arribarà a març de 2013
El cas és que tothom, menys els socialistes, vol eleccions anticipades, però sense presses. No cal precipitar-se. El PP sap que els pròxims comicis autonòmics els guanyarà el bloc abertzale. De manera que li interessa guanyar temps, mantenir tot el que pugui la capacitat d'influència sobre l'afeblit govern basc i desgastar mica en mica al seu aliat Patxi López.

El PNB es mou en una contradicció. Desitja eleccions anticipades i recuperar el poder perdut el més aviat possible, però li aniria malament passar per les urnes demà mateix perquè encara no ha escollit el seu candidat a Lehendakari. El càrrec continua vacant des que va marxar Juan José Ibarretxe. Una cosa semblant li passa a l'esquerra abertzale. Arnaldo Otegi hauria de ser el cartell electoral d'Amaiur, però és a la presó i no es preveu una sortida immediata.

López és conscient que el temps com a Lehendakari se li està acabant i que no arribarà a març de 2013. Cada dia que passa és un compte enrere cap a unes eleccions basques del tot necessàries. Els nous temps exigeixen noves institucions.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat