Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 29 de de setembre del 2011 | 15:50
Crònica · Euskal Herria

Torna Amaiur

Si el Duc d'Alba del segle XVI sortís de la tomba, cridaria a les armes, planificaria una nova invasió del regne de Navarra i, aquest cop, s'asseguraria una neteja ètnica més profunda, a l'estil de la sanguinària escabetxada que la seva espasa va aplicar als Països Baixos.

Amaiur serà el nom de la coalició abertzale pel 20-N

Bilbo · L'acció d'aquest guerrer al servei dels Reis Catòlics va permetre la invasió castellana de la Cort de Pamplona, el 1512, quan els últims patriotes navarresos foren derrotats al castell d'Amaiur per les tropes del Duc. Una desfeta que marca el principi de la fi de la independència de l'Estat basc.

Des de llavors, Amaiur –"mare terra" en euskera– no és sols un lloc geogràfic, una petita població navarresa on fa 500 anys es produí una batalla que es decidí a favor dels plans unionistes de Castella. Amaiur, pels abertzales, és el símbol de la resistència davant l'opressor i, sobretot, és el record viu d'allò que foren els bascos i que els va ser arrabassat a sang i foc. Per això el pol sobiranista, format per Batasuna, Aralar, Eusko Alkartasuna i Alternatiba, ha batejat amb el nom d'Amaiur la coalició electoral amb la que es presenta a les eleccions espanyoles del 20 de novembre.

Els independentistes confien aconseguir grup propi al Congrés i reivindicar, des dels seus escons, l'autodeterminació i els drets nacionals d'Euskal Herria. Serà un retorn a Amaiur, allí on començà tot cinc segles enrere, per demostrar que, malgrat perdre aquella batalla, els bascos no han llençat la tovallola i que la guerra continua ara a través de la política.  "La partida es juga entre Euskal Herria i l'Estat espanyol –assegura Oskar Matute, d'Alternatiba–. Per aquesta raó apostem per un instrument electoral obert a totes les cultures polítiques que reconeixen que Euskal Herria és una nació".

La mateixa setmana que s'ha presentat Amaiur –oferta electoral intensament injuriada pel PNB– també ha aparegut la Comissió Internacional de Verificació impulsada per l'esquerra abertzale i el mitjancer sudafricà, Brian Currin. Sis experts en matèries policials, militars i en resolució de conflictes integren aquest grup que té com a objectiu verificar l'alto el foc d'ETA i acabar amb l'immobilisme del govern espanyol. ETA demostra amb aquesta iniciativa que continua donant passes i que acompanya l'estratègia pacífica i política de Batasuna a favor d'un procés de pau que posi fi, definitivament, a la violència. Amaiur i la Comissió Internacional de Verificació, dues notícies negatives per als successors polítics del Duc d'Alba incrustats en les estructures de l'Estat que intenten impedir –segons denuncia Arnaldo Otegi– que ETA abandoni les armes.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat