Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 16 de de desembre del 2011 | 15:59
Crònica · Euskal Herria

Vibracions negatives

Les coses han canviat a Euskadi, però el PP continua pensant amb les vísceres i no amb el cap: el partit de Mariano Rajoy desaprofita la primera oportunitat que té per fer un gest de distensió.

Sense grup
El portaveu d'Amaiur al Congrés, Mikel Errekondo

Bilbo · Els populars han impedit que Amaiur, amb set diputats, disposi de grup propi al Congrés espanyol, mentre que han acceptat que els espanyolistes d'UpyD sí que en tinguin.

Tots els partits bascos, menys el PP, critiquen que la coalició sobiranista quedi integrada en el Grup Mixt. Segons el Lehendakari Patxi López, "no es pot agredir de manera permanent a aquesta realitat (Amaiur), sol·licitant la seva il·legalització o no permetent que tingui grup propi, quan el reglament del Congrés sí que ho permet. És de poca traça política, perquè li estem deixant el victimisme que no es mereix gens".

El portaveu parlamentari del PNB, Josu Erkoreka,  considera que "és un error polític, més que no pas jurídic. Des del punt de vista jurídic calia un gest de generositat per part del responsable de la Mesa (el PP). El gest no s'ha produït i aquest és l'error. Vull pensar, a més, que els representants de Convergència i Unió i del PSOE en la Mesa del Congrés s'han abstingut perquè accepten que la resolució (contra Amaiur) té fonament jurídic, però que discrepen de la valoració política" que ha mogut als populars a prendre aquesta decisió.
Les armes d'ETA han callat, però el conflicte continua esperant una solució dialogada i democràtica
La formació de Mariano Rajoy no ha volgut fer una lectura flexible del reglament de la cambra baixa i ha aplicat la normativa estrictament, sense tenir en compte els precedents més generosos que s'han donat en anteriors legislatures davant de casos similars. I el més greu, ha ignorat la nova situació originada arran el cessament definitiu de la lluita armada decretat per ETA el passat 20 d'octubre.

És evident que els populars no pensen facilitar les coses al sobiranisme basc i que continuen percebent a l'esquerra abertzale no com un adversari polític, sinó com un enemic al que cal abatre. Pensant en clau basca, les primeres passes del pròxim president espanyol no conviden a l'optimisme. Les armes d'ETA han callat, però el conflicte continua esperant una solució dialogada i democràtica. I és Rajoy qui té la responsabilitat de buscar-la i de promoure-la.

El PP ha demostrat no tenir cintura per adaptar-se a la nova realitat social i política basques, i manté les seves constants immobilistes. Si no ha gosat que Amaiur tingués grup propi, com podrà afrontar reptes de més calat com la fi de la dispersió penitenciària, l'inici de converses amb ETA o l'impuls del necessari procés de pau?
Currin i els seus mitjancers intensificaran la pressió internacional sobre Rajoy per obligar-lo a moure's
De moment, la part espanyola suspèn. El Grup de Contacte Internacional, coordinat pel l'advocat Brian Currin, destaca que els governs de Madrid i París "no han contestat positivament" a la declaració d'ETA d'abandonar per sempre la violència.

Per acabar amb l'actual immobilisme dels dos Estats i també davant les vibracions negatives que desprèn el pròxim president espanyol en matèria basca, Currin i els seus mitjancers intensificaran la pressió internacional sobre Rajoy per obligar-lo a moure's. El repte del PP passa per deixar de comportar-se com els unionistes del Nord d'Irlanda i assumir que no pot ser per més temps un "Ian Paisley col·lectiu".

El problema és que la dreta espanyola no està preparada per fer aquesta transició/transformació –arrossega greus dèficits democràtics–, i menys encara gaudint d'una confortable majoria absoluta.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat