Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 27 de de desembre del 2010 | 15:40
Crònica · Illes Balears

Les sentències del suprem vistes des de les Balears

Les recents sentències del tribunal suprem qüestionant la immersió lingüística a Catalunya han estat vistes per les diverses institucions i organitzacions polítiques i socialsm de les Illes Balears. Mentre el Govern i l'Obra Cultural Balear (OCB) consideren que no hi afecten -l'ús de les llengües al model educatiu de Balears és diferent al de Catalunya-, en canvi les forces polítiques progressistes i nacionalistes les han valorades de manera negativa.

El conseller d'Educació, Bartomeu Llinàs, va afirmar ahir que els pronunciaments dels tribunals no afecten les Balears perquè a les nostres illes la normativa és diferent. El conseller ha remarcat que a les Balears s'apliquen la Llei de Normalització Lingüística i el Decret de Mínims, i la realitat és diferent de la catalana. "No té per què aplicar-se la mateixa sentència en dos llocs que parlen la mateixa llengua però que tenen un sistema educatiu diferent", ha indicat Llinàs, qui ha eludit valorar la sentència. Segons Llinàs, el Decret de Mínims assegura que es doni el 50 per cent de la docència en català, mentre que l'ús de les llengües a l'altres 50 per cent depèn del projecte lingüístic de cada centre.

L'Obra Cultural Balear, per la seva banda, considera que les sentències no afecten de manera directa el model escolar de les Balears. Això és així perquè el model de les Balears està basat en el bilingüisme integral. No obstant això, l'entitat considera molt negatiu el to de les sentències des del punt de vista de la promoció de la pluralitat lingüística de l'estat i les valora molt negativament per la seva repercussió en el sistema educatiu de Catalunya, basat precisament en la immersió lingüística en català. L'OCB considera, a més, que les sentències entren en contradicció amb la sentència 337/1994, emesa pel Tribunal Constitucional, que avalava el model d'immersió lingüística de Catalunya, tot proclamant que el català és el centre de gravetat del sistema educatiu. Aquest model, precisament, havia estat lloat unànimement pel Parlament europeu i pel Consell d'Europa pel seu elevat grau de compliment de la Carta Europea de les Llengües Minoritàries i per la seva contribució a la integració i a la cohesió social. El model, que va ser instaurat amb un ampli consens de les forces polítiques de Catalunya, ha estat avalat recentment per l'informe PISA, que considera irrellevants les diferències de resultats escolars entre els alumnes catalanoparlants o els parlants d'altres llengües.

Per contra, la reacció dels partits polítics progressistes i nacionalistes ha estat negativa. Per al PSM les sentències són segregacionistes i innecessàries. Segons Biel Barceló, el sistema educatiu actual garanteix que al final del procés els alumnes saben parlar perfectament tant el castellà com el català. Per això, el partit creu que les sentències només es poden entendre des d'un prisma polític. El polític del PSM considera aquest fet una conseqüència de la sentència de l'Estatut de Catalunya. A Balears, l'ús del català en els centres educatius queda regulat pel decret de Mínims, aprovat pel PP el 1997, que des de la seva aprovació no ha provocat cap conflicte en l'àmbit educatiu. Barceló rebutja el segregacionisme lingüístic que destil·len les sentències, que pot crear un greu problema social, en separar els alumnes per qüestió de llengua.

Les joventuts del PSM han titllat la sentència del tribunal suprem de menyspreu al nostre poble, la nostra cultura i el nostre autogovern. Segons els joves del PSM, que afirmen haver estat escolaritzats amb el sistema actual -a diferència dels jutges del tribunal suprem, han recalcat-, la immersió lingüística és l'única fórmula que assegura que els estudiants acabin l'ensenyament obligatori coneguent les dues llengües oficials; a més, han assegurat que s'oposen amb rotunditat a crear línies lingüístiques, ja que això dividiria la societat per motius de llengua i guetitzaria els parlants.

Per la seva part, Esquerra Unida de les Illes Balears-EAiV opina que aquesta sentència no ha de modificar el model d'immersió lingüística i que unes reclamacions puntuals i molt minoritàries no han de posar en qüestió el model del català com a llengua vehicular i el sistema d'immersió lingüística. El partit considera que, una vegada més, un tribunal es dedica a prendre decisions trufades d'interès polític per acompanyar les polítiques de divisió que pretén la dreta i promoure polèmiques que no existeixen. Aquesta sentència és un atac clar contra la nostra llengua i el nostre model de sistema educatiu. Significa un greu i perillós retrocés democràtic i, en definitva, una agressió. Per això, Esquerra Unida creu que és el moment de defensar unitàriament el model d'immersió lingüística.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat