El doble atemptat al metro de Moscou del passat 29 de març, amb 39 morts, és el més mortífer que Rússia ha patit des del 2004. Els investigadors apunten a l'autoria de dues dones kamikaze procedents del Caucas. Aquest succés ha estat un trauma per a una població a la qual fa anys que se li explica que la lluita contra el terrorisme al Caucas és un èxit.
A mitjans del mes d'abril del 2009 el Kremlin va anunciar oficialment la fi de les seves "operacions antiterroristes" a Txetxènia, donant aquella guerra per acabada. Ara, després dels atemptats al metro de Moscou, el cap de la FSB (policia secreta, successora del KGB), Aleksandr Bortnikov, ha dit: "Aquesta és una venjança dels parents i companys d'armes de Said Buryatski i d'Anzor Astemirov, terroristes sanguinaris eliminats per les forces de seguretat". Buryatski va ser mort a principis de març a Inguxia. La FSB el considerava responsable de l'atemptat del novembre del 2009 que va causar 28 morts en el tren Moscou-Sant Petersburg. Astemirov era considerat culpable de la mort d'un centenar de persones al Caucas i va ser eliminat fa unes setmanes a Kabardino-Balkaria.
Ara bé, fa poques setmanes el líder txetxè Doku Umarov, autoproclamat emir del Caucas, va enviar un missatge per vídeo anunciant l'arribada de la guerra a Moscou. L'actual guerra al Caucas va començar amb les dues guerres per la independència de Txetxènia , la del 1994-1996 i la del 2000-2004, que van causar la mort d'uns quinze mil txetxens i la imposició d'una política de terror. La repressió militar i policial ha acabat pràcticament amb la guerrilla txetxena que lluitava per la independència del seu país, però han sorgit un seguit de grups islamistes que s'han estrès per diverses de les repúbliques autònomes de la part russa del Caucas (al sud del Caucas estan les repúbliques independents d'Armènia, Geòrgia i Azerbaidjan). Concretament, els grups armats islamistes lluiten contra l'imperi rus a les repúbliques de Txetxènia, Daguestan, Inguxia i Kabardino-Balkaria. Segons el ministeri de l'Interior rus, aquests grups no compten més que unes cinc-centes persones.
Ambicions expansives de l'Emirat del Caucas
Acabada la fase nacionalista, ara la religió és la que inspira els combatents caucàsics. L'autoproclamat emir del Caucas, Umarov, a una entrevista recent ha exigit, a més a més de l'alliberament dels territoris que formen el seu emirat (el Caucas rus), la integració de la regió de Krasnodar al seu emirat (regió on està la ciutat de Sotxi a la qual se celebraran els Jocs Olímpics d'hivern del 2014). Umarov ha promès "alliberar" la regió d'Astrakhan així com els territoris que arriben fins el riu Volga, on viuen un seguit de pobles de religió musulmana.
La utilització de les dites "vídues negres", dones vestides de negre que han quedat vídues degut a les guerres i la repressió, va començar el 2000, quan una vídua de 22 anys va llençar un camió ple d'explosius contra una caserna de les forces especials del ministeri rus de l'Interior a Txetxènia, causant la mort de 27 policies. El 2002 es va crear el batalló de dones-kamikazes. La seva actuació més espectacular va ser l'ocupació del teatre Dubrovka, el 2002, a Moscou. Dinou d'elles, amb cinturons plens d'explosius, van asseure's entre el públic per impedir l'actuació de les forces especials. Les autoritats van decidir omplir el teatre d'un gas soporífer i, a continuació, les van matar a totes amb un tret al front.
Segons càlculs del serveis secrets russos, cadascuna d'aquestes dones utilitzades en operacions suïcides costa als islamistes uns 10.000 dòlars. Cal una mica d'ensinistrament de la voluntària, el bitllet per fer-la arribar a Moscou, el lloguer d'un apartament segur i, una vegada complerta la missió, calen una compensació a la persona que l'ha guiat fins a l'objectiu i uns diners a la família de la kamikaze -entre 3.000 i 5.000 dòlars.
A Moscou hi viuen mig milió de caucàsics i, per tant, les kamikazes poden comptar amb el suport d'algun parent, conegut, familiar o simpatitzant de l'Emirat del Caucas. Fins ara la fermesa i la manca de miraments de Putin han servit per matar la revolta independentista del poble txetxè però no per evitar la difusió per gran part del Caucas rus de grups armats islamistes que tenen prou capacitat per atacar Moscou quan ho decideixen. I Putin precisament va arribar al poder prometent al poble rus retornar-li la seguretat.