Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 9 de de gener del 2014 | 18:10
Crònica · Internacional

Gihadistes retornats

La detenció d'Abdeluahid Sadik Mohamed a l'aeroport de Màlaga per la seva suposada pertinença a una organització terrorista, és un exemple de gihadista retornat, un nou fenomen que es va donant cada cop més freqüentment i que suposa una greu amenaça a la nostra seguretat nacional.

Marc Costa · Ho és ja que la gran majoria d'ells tornen molt preparats, perfectament instruïts i profundament ideologitzats per poder perpetrar en un futur proper qualsevol atemptat en el nostre país, a banda de representar un bon estímul per reclutar a altres terroristes en haver estat grans activistes de la causa gihadista.

Abdeluahid Sadik Mohamed va néixer a Ceuta, el qual, després de ser captat per una xarxa gihadista que tenia ramificacions en aquella ciutat, fou enviat el passat mes de maig cap a Síria per integrar-se en un camp d'entrenament prop de la ciutat d'Alepo, del grup terrorista gihadista vinculat a Al Qaeda, el denominat Estat Islàmic d'Iraq i Llevant (abreujat habitualment com ISIS o ISIL, Islamic State of Iraq and the Levant), per rebre allà formació militar i adoctrinament religiós.

Tot i que aquesta facció té importants divergències amb el màxim responsable d'Al Qaeda, Ayman Al Zawahiri, és un grup gihadista sunnita molt actiu i que té l'objectiu de crear un Estat islàmic als territoris d'Iraq i Síria, controlant actualment bona part del territori del nord de Síria i que, segons les darreres informacions, controlen també la ciutat de Faluya, a escassament 50 quilòmetres de la capital, Bagdad.

Aquesta detenció està relacionada amb la desarticulació, el passat mes de juny, per part de la policia espanyola d'una cèl·lula gihadista que formava part d'aquesta xarxa de reclutament i que operava a Ceuta, dedicant-se a enviar, des d'allà, a combatents per a la xarxa terrorista d'Al Qaeda a Síria. Amb la desarticulació de dita cèl•lula es va poder identificar el seu principal responsable, Ismail Abdelatif, el qual tres mesos després va poder ser detingut a Bèlgica.

Aquesta cèl·lula duia a terme tasques de captació, adoctrinament, facilitació i finançament dels viatges i, segons un estudi de Fernando Reinares al Real Instituto Elcano, almenys 17 persones amb residència a l'Estat espanyol han viatjat a Síria per unir-se a organitzacions gihadistes per lluitar o entrenar-se en aquell país, dels quals 11 eren espanyols i, els altres 6 restants, marroquins amb residència legal en el nostre país, amb edats compreses entre 16 i 49 anys, la majoria casats i sense una trajectòria gihadista significativa prèvia.

És una prova, doncs, que el gihadisme no només continua viu en el nostre país, sinó que, a més, ha esdevingut molt més perillós, amb gent molt més preparada, instruïda i, el que encara és pitjor, molt més adoctrinada. Cal tenir en compte que, a més, a l'igual que Abdeluahid Sadik Mohamed, molts d'ells tenen la nacionalitat o la residència espanyola, estan casats i tenen fills, de manera que la seva identificació cada cop esdevé més complicada per als serveis d'intel·ligència.

Precisament, una de les qüestions que es va discutir en la darrera reunió dels Ministres de l'Interior del G6 a Roma, format pels Estats membres de la Unió Europea amb major població i, consegüentment, amb major representativitat (Espanya, França, Alemanya, Regne Unit, Itàlia i Polònia), fou aquest fenomen dels gihadistes retornats, esdevenint així un dels elements més perillosos per a la nostra seguretat nacional.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Nació Digital
Respecte, dignitat i seguretat per a la nostra policia
Opinió · Política catalana
Quin paper tindran els Mossos?
Opinió · Seguretat
Tenim un problema amb la nostra policia
Opinió · Política
La democràcia ha mort
Opinió · Política catalana
Mossos i referèndum.
Opinió · Política catalana
Per què hem de tornar a ser molts aquest 11S?
Crònica · Seguretat
La seguretat nacional, l'assignatura pendent
Opinió · Política
Per què ens escandalitzem?
Opinió · Política catalana
Ara (altra vegada) un referèndum?
Indica publicitat