Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 11 de de gener del 2011 | 14:37
Crònica · Madrid

Madrid sap que ETA ha fet un pas irreversible

Per saber quina importància real donava el govern espanyol a l'últim comunicat d'ETA hi havia una clau: si compareixia o no l'home fort de l'executiu, Alfredo Pérez Rubalcaba. I ho va fer. Va ser un comunicat breu en què va recitar la seva part del guió. I és que ningú s'ha d'enganyar: el desmuntatge des tants anys de violència, de conflicte, serà llarg i necessita unes pautes que tots els actors hauran de seguir. De moment, el full de ruta dissenyat pel sector abertzale que lidera Otegi, amb l'assessorament de diversos premis Nobel internacionals, es compleix. I el govern socialista espanyol ho veu amb bons ulls.

De cara a fora es manté la duresa. Només 18 hores després de la treva "permanent, general i verificable" de l'organització armada, Espanya i França detenien a dos presumptes membres d'ETA. Rubalcaba sap que ha de llençar un doble missatge: a la línia dura de l'organització, perquè tingui present que no afluixarà la pressió policial; i a la dreta més reaccionària, que ja ha tret la pols a l'espantall del diàleg i de la negociació, amb l'empara de l'ultradreta mediàtica de Madrid.

Això de cara enfora. Però de cara endins, el govern de Zapatero valora el gest d'ETA. Dir que és insuficient és obvi. Però en el complicat recorregut que ha de menar al final, el camí serà ple de decisions que es quedaran curtes i que són essencials per fer que la via de la pau sigui irreversible, sense retorn possible. De pistes, n'hi. El PSOE va parlar ahir de "notícia important" i va reclamar "alçada de mires" al PP; Rubalcaba va dir que estava "més tranquil" i que, tot i que no era "la notícia", no era una mala notícia. Picades d'ullet a l'esquerra abertzale perquè segueixi endavant en la feina de conduir ETA lluny de les armes.

Ara la gran clau de volta seran les eleccions municipals del mes de maig. Tot aquest procés, amb idees importants com la creació del pol sobiranista, hauria de permetre la presència de l'independentisme d'esquerres basc a les urnes. El PP i el PSOE, però, acaben d'endurir la llei de partits i els populars vigilaran de prop que no es traspassi aquesta línia roja. Caldrà posar en marxa una fina maquinària jurídica i política per saltar aquest obstacle. L'obstacle. I és que, si després de tots els esforços, l'esquerra abertzale no aconsegueix tenir regidors als ajuntaments, el fràgil equilibri cap a les vies polítiques pot fracassar.

I finalment. Una de les coses que més molesta a Madrid és la presència de figures internacionals, liderades pel sud-africà Brian Currin, que volen acompanyar el procés. Si tenen un paper important, el govern espanyol és conscient que perd capacitat de decisió i que es consolida la idea, rebutjada per la Moncloa, que a Euskadi hi ha un conflicte polític. Per això és tan important per Otegi que hi siguin. Aquesta serà una altra de les carpetes que caldrà tancar satisfactòriament en els propers mesos, que seran apassionants. I el govern espanyol, ho sap.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat