Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 4 de de març del 2011 | 16:24
Crònica · Madrid

Camps decidirà el teu futur

Que no ens donin gat per llebre: el futur de l'Espanya autonomista està en mans de la dreta neospanyolíssima. Canviem el xip: ben aviat el mapa polític serà d'un blau homogeni i el PP marcarà el full de ruta des de la Moncloa però –alerta– sobretot des dels governs autonòmics.

Rajoy, Camps i Barberá

Madrid · El replegament cap a Madrid, el cop de ribot sense miraments, sembla inevitable. Hi ha a Madrid, i en aquelles regions sense ànima nacional, una remor harmonitzadora, que va posar en marxa Rosa Díez, que de seguida la dreta va retweetejar i que va trobar el ressò malèvol d'una part del PSOE i el silenci còmplice, de l'altra. La crisi ha aguditzat la creença que la descentralització és un error i un llast per a la recuperació econòmica. De nou, els catalans tornen a ser vistos, si és que mai han de deixat de ser-ho, com una vampirs que xuclen la sang i els bitllets del pobre obrer espanyol. Només cal veure alguns reaccions quan Catalunya demana... permís per endeutar-se! I cal parar-los els peus, diuen (menys a Duran i Lleida a qui sempre trien com el polític espanyol que més els agrada).
L'ofensiva recentralitzadora vindrà paradoxalment de les autonomies
El partit de Rajoy, d'Aznar i de Sánchez-Camacho s'ha apuntat sense fer-se pregar a la prèdica de FAES i ja ha alliçonat els seus barons territorials perquè vagin plegant veles i assumeixen que s'ha acabat la festa. Fins ara, el PP ha fet servir les autonomies on governa per apedregar el govern de Zapatero però ara l'escenari canvia. A partir de l'any que ve, ells poden estar a la Moncloa i, sobretot, concentrar gairebé tot el poder autonòmic, tret de Catalunya, Euskadi i una o dues comunitats més. Per tant, l'ofensiva recentralitzadora, l'anivellament, vindrà paradoxalment de les autonomies. Que no ens estranyi veure presidents que cedeixen "voluntàriament" competències (pensem en Múrcia o La Rioja); pot passar que algunes comunitats entrin en una competició per veure qui poda més el seu autogovern en nom de l'austeritat i del sacrifici (tancant televisions autonòmiques). És a dir, que la LOAPA 2.0, impulsada pel PP amb un PSOE capcot i perdut, neixi de baix cap a dalt. D'aquesta manera, ningú podrà titllar Rajoy d'imposar res des de Madrid: els seus presidents autonòmics li faran la feina bruta.

De fet, la dreta espanyola fa temps que es reivindica com el gran partit autonomista d'Espanya, amb actes com el d'aquest cap de setmana a Palma de Mallorca i amb Sant Francisco Camps rehabilitat dels pecats del Gürtel convertit pels seus en el paladí del disseny d'un nou Estat espanyol.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat