Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 2 de de desembre del 2011 | 18:52
Crònica · Madrid

L'espanyolisme vol ofegar Amaiur

La dreta espanyola encara no se'n sap avenir. Després de tants anys, tornaran a tenir els temuts abertzales a Madrid. L'ofensiva del sector més ultra per condemnar-los a l'ostracisme parlamentari ja ha començat.

Madrid · De moment, el ressò mediàtic és limitat. No sembla que la majoria silenciosa espanyola -submergida en un gravíssim problema d'atur– tingui com a prioritat frenar que els set diputats d'Amaiur tinguin grup propi al Congrés dels diputats. Això no vol dir, però, que l'avantguarda radical espanyolista no aconsegueixi encendre l'esca de l'agitació social quan realment s'ho proposi. El caldo de cultiu contra el món independentista basc s'ha anat engreixant des del 2004, amb la connivència interessada de Mariano Rajoy.

Durant aquests set anys, l'avui president electe ha atiat el foc de l'odi contra tots aquells que, legítimament, defensen la llibertat d'Euskal Herria. Ara, a cavall d'una sòlida majoria absoluta, el líder del PP voldria que l'aigua tornés al llit del riu i pagar amb la indiferència als diputats abertzales. Però ha de tenir present que un bon dia va desbridar la bèstia i ara es pot desbocar en qualsevol moment. I sinó, esperem només uns dies.

La setmana que ve i l'altra, abans de la Constitució de les Corts espanyoles, la dreta apujarà els decibels de l'ofensiva per condemnar Amaiur a un grup mixt vast i heterogeni a més no poder. L'argument que faran servir, aviso, serà aquest: en plena crisi és inacceptable que aquells que han compartit "objectius" amb ETA puguin disposar dels recursos econòmics de tots els espanyols. És a dir, se'ls negarà el grup propi perquè no tinguin dret a més subvencions per contractar assessors, ni cotxe oficial, menys despatxos...

El populisme demagògic que ha emparat el PP (ara amagat sota la pell de xai) esclatarà amb força. Li tocarà al nou president del Congrés (Jorge Fernández Díaz?) gestionar aquesta difícil situació sobretot si, com reclamen els ultres, es dóna grup propi a la neoespanyolista Rosa Díez (5 diputats) i s'intenta ofegar la veu de l'independentisme basc a Madrid. Amaiur haurà de saber actuar amb intel·ligència i no menysprear els suports que pugui rebre d'altres grups, com ERC. La solució, a partir del 13 de desembre.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat