Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 18 de de gener del 2012 | 18:59
Crònica · País Valencià

El veredicte

Dimecres de la setmana vinent, si no dimarts, per fi hi haurà el veredicte del judici pel 'cas dels vestits'.

S'apropa la decisió final sobre el 'Cas dels vestits?'

València · Aquesta setmana quedaran enllestides les conclusions de les quatre parts i dilluns el jutge, Juan Climent, elaborarà l'objecte del veredicte, el qüestionari previ a què hauran de respondre els nou integrants del tribunal popular que absoldrà o condemnarà l'expresident Francisco Camps i l'exsecretari general del PPCV Ricardo Costa. Com serà aquesta fase final de la vista, però?

En primer lloc, dilluns, el magistrat redactarà un conjunt de preguntes prèvies a què han de respondre tots els membres del jurat (entre una desena i un centenar, depenent del judici). Un test que hauran de revisar les quatre parts personades a la causa (çò és, la fiscalia, l'acusació popular que representa quatre diputats del PSPV-PSOE i les dues defenses) i en què aquests podran introduir modificacions, sempre que el magistrat que presideix la vista hi estiga d'acord. Depenent de la redacció de les mateixes poden ser les respostes que se'n deriven, i en aquest sentit és previst que hi haja estira-i-arronses de volada. No sols a l'hora de formular-les, les preguntes, sinó també a l'hora d'afegir-ne o de llevar-ne. En tot cas, el jutge Climent disposarà de la darrera paraula, quelcom que preocupa especialment unes defenses que, com ja es va encarregar d'explicar Camps mateix quan va declarar el 13 de desembre, són conscients que Climent va ser secretari del primer gabinet de Presidència de Joan Lerma, l'any 1983.
Hi ha d'haver una relació de coherència entre les respostes i la decisió final
Un cop redactat i validat l'objecte del veredicte, els nou membres titulars del jurat es reuniran a porta tancada i sense la presència de cap més persona, i començaran les deliberacions. Cadascú d'ells haurà de posicionar-se respecte cadascuna de les preguntes de l'objecte del veredicte, així com raonar-ne els motius. Cada qüestió, doncs, tindrà unes majories diferents en funció de què considere cada integrant del tribunal. Se'ls preguntarà sobre fets que troben provats o no, tot diferenciant clarament els arguments exposats per les defenses (les preguntes més favorables a elles) i els de les acusacions.

Només serà al final d'aquest procés que el jurat dictaminarà la innocència o culpabilitat dels acusats. I no podran contradir-se amb les preguntes contestades prèviament. O siga que no podran dir que s'ha demostrat que els acusats no van pagar la roba, sinó que li la van regalar, i alhora decretar-ne la innocència. Si cauen en aquest parany, voluntari o no, el magistrat els ho farà saber a fi que modifiquen el seu posicionament. Hi ha d'haver una relació de coherència entre les respostes i la decisió final.
Si no es conforma cap majoria mínima, el tribunal quedarà dissolt i caldrà convocar-ne un de nou
Amb tot, el jutge no accedirà a la sala del Tribunal Superior de Justícia on es reuniran fins que hagen enllestit les respostes i el veredicte. Qui haurà de redactar-ne l'escrit en nom del jurat serà la persona designada com a portaveu, una xica jove que va ser escollida per sorteig el primer dia, que serà qui també llegirà en veu alta el veredicte davant la sala. Aquesta persona podria reclamar l'ajuda del secretari per tal de redactar la nota, en cas que trobe dificultats per fer-ho ella.

Si el primer dia de deliberació no han arribat a un veredicte d'almenys set vots favorables de la condemna o d'almenys cinc en favor de l'absolució, el jurat s'aïllarà a un hotel on continuarà amb la seua tasca d'obtenir la majoria requerida: set dels nou vots per condemnar i cinc dels nou per absoldre. Els dos reserves no participaran de les deliberacions però hi seran ben atents, perquè en qualsevol moment podrien substituir un membre malalt o indisposat. Si han d'abandonar el TSJCV, però, els jurats romandran incomunicats i tindran un màxim de tres dies per expressar el seu veredicte. Si passat aquest temps no s'ha conformat cap majoria mínima (repetim-ho: 7/9 per condemnar o 5/9 per absoldre), el tribunal quedarà dissolt i caldrà convocar-ne un de nou, amb la repetició consegüent de la vista sencera. Seria l'episodi més rocambolesc (cosa que ja és prou difícil) d'aquest serial que (malgrat tot) sembla escriure els seus darreres renglons. Però tot és possible.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Nació Digital
Respecte, dignitat i seguretat per a la nostra policia
Opinió · Política catalana
Quin paper tindran els Mossos?
Opinió · Seguretat
Tenim un problema amb la nostra policia
Opinió · Política
La democràcia ha mort
Opinió · Política catalana
Mossos i referèndum.
Opinió · Política catalana
Per què hem de tornar a ser molts aquest 11S?
Crònica · Seguretat
La seguretat nacional, l'assignatura pendent
Opinió · Política
Per què ens escandalitzem?
Opinió · Política catalana
Ara (altra vegada) un referèndum?
Indica publicitat