Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 24 de de febrer del 2010 | 16:13
Crònica · Pla de lleida

Desitjos frustrats

A la llista dels desitjos històricament frustrats del catalanisme diguem-ne menys pacient, dessota d'unes declaracions de l'expresident Pujol favorables a la independència o, si més no, a no renunciar-hi, hi figura, rutilant, un conflicte a l'interior del PSC que el dugui a emancipar-se del PSOE (ruptura que s'anticipa com a socialment traumàtica d'acord amb una curiosa adaptació d'aquell principi del marxisme vulgar segons el qual les relacions econòmiques determinen la realitat sencera: ara no seria pas l'economia, sinó les relacions orgàniques entre el PSC i el PSOE el que definiria fins a l'últim detall de la formació social). Fer-se gran implica, entre altres coses, acabar entenent que ni l'un ni l'altre seran satisfets: Pujol ha reblat el clau ?rebladíssim, d'altra banda? a les seues memòries, i el PSC...

El PSC és, si volen, un niu de tensions, però només la sobreinterpretació d'alguns fets i la negligència de molts d'altres permeten d'entendre-les en pelats termes de país ?això és, de diferències significatives entre projectes, horitzons, col·lectius. Al cas Maragall (Ernest) de fa uns dies n'hi podem afegir un de menys estentori, però igualment revelador: Pep Mòdol, exdiputat i exsenador per Lleida i militant històric ?no n'hi ha d'ahistòrics, però sí de més recents? del PSC, després d'un període de "profunda reflexió, se n'ha donat de baixa. Modòl ha adduït l'excessiva piramidalització del partit (no sabem si en oposició a un passat tendencialment assembleari del qual no tenim notícia); la coincidència amb les crítiques del conseller Maragall al rumb, o absència de rumb, governamental i, finalment ?i com a gota que ha fet vessar el vas? el desacord amb la llei de vegueries ?en aquest particular, Mòdol dóna suport a Àngel Ros, alcalde de Lleida, que és contrari a la partició de la província. Així mateix, Mòdol s'ha mostrat obert a col·laborar amb la Casa Gran del Catalanisme.

"La realitat és molt complexa", podríem dir, fent de saberuts de pa sucat amb oli, per no haver d'admetre que no acabem d'entendre què passa o que el que passa no es correspon al que voldríem que passés.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat