Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 28 de de gener del 2015 | 16:23
Crònica · Pla de lleida
Ivan Mambrillas

"Al principi fou la nació"

Si l'aliança de govern entre la rutilant esquerra antagonista i el neoconservadorisme xenòfob grecs suposa, es miri com es miri, un atemptat de lesa coherència, valgui, almenys, l'inopinat maridatge hel·lè per capturar la següent paradoxa històrica: l'esquerra internacionalista, a la Unió Europea del 2015, no pot ser sinó nacionalista i estatista.

Lleida · O, si es vol: davant el poder no democràtic de la troica, el sobiranisme estatista és, avui, l'estratègia més plausible, si no una condició de possibilitat, per a futurs exercicis de sobirania popular ─entesa, aquesta, fins i tot en termes llibertaris, d'autogestió del patrimoni comú.

La coalició entre Syriza i ANEL és filla de l'amarga constatació pràctica que, quan el subjecte de cràcia deixa de ser el demos nacional, les bondats dels processos postbèl·lics d'integració europea no compensen el risc d'esdevenir una colònia ─de l'oligarquia financera, per als uns, o de l'hel·lenòfoba prepotència germànica, per als altres.

L'esquerra heteròclita guanyadora de les eleccions i el bolet electoral i reaccionari que la complementa comparteixen, doncs, l'energia moral dels nacionalismes d'alliberament, i és clar que això ─la perspectiva comuna d'alliberar-se de la deutocràcia─ ara com ara els basta. Com si es tractés d'una intempestiva lliçó sobre la genealogia de la democràcia, l'atemptat de lesa coherència política comès per Syriza ens revela, bíblicament, "al principi fou la nació".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat