Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 28 de de març del 2012 | 17:55
Crònica · Pla de lleida
Ivan Mambrillas

El feixisme no existeix

No cal adoptar res semblant a actituds combatives contra el feixisme, perquè el feixisme, senzillament, ja no existeix. Sí que existeix, en canvi, en indrets com el País Valencià, una amenaça objectiva, tenaç, virtualment violenta, que és just d'anomenarimperialisme pancatalanista.

Indignació per l´atac feixista a la sala Stroika de Manresa. FOTO: Salvador Redó.

Lleida · Contra aquesta darrera propensió externa, incontrovertible, a agredir l'antic Regne amb vista d'assimilar-lo, sí que convé activar, defensivament, tot de ressorts populars i democràtics, com es va fer un 2 de maig, contra l'invasor francès, en aquella Espanya vuitcentista i sanament indignada.

I el feixisme? Existeix, és clar, però només en la Història: en la de cruentes guerres i convulses entreguerres. Ara que Nosaltres, els valencians compleix aniversari redó, proliferen les glosses sobre l'autor i n'hi ha que afirmen que uns feixistes, d'identitat, encara avui, ignota, van intentar matar-lo col·locant-li un explosiu a casa. Si és evident, d'una banda, que l'explosió d'una bomba, bé que escandalosa als sentits, no és tan contrastable empíricament com ho és, per exemple, l'imperialisme pancatalanista, fenomen d'una facticitat rotunda, resulta estrany, de l'altra, que, a l'hora de resoldre el cas Fuster, ningú no hagi explorat una via d'investigació que consideri el següent, i proverbial, fet: els valencians són molt amants de la pirotècnia però no sempre hi són destres. El feixisme no existeix.
A la llum de la cobertura que ha merescut, sembla que s'hagi tractat d'una negligible escaramussa entre quitxalla
Divendres passat ─i ara ja no s'hi val a fer sarcasme─, a les portes de la sala de concerts Stroika de Manresa, un colla de joves van ser objecte d'una terrible agressió i un d'ells, de 14 anys i per qui volem tota la sort del món, està en coma. L'atac va ser obra d'un grup de feixistes i, com a tal, en un país on fins i tot les rates parlen amb aire d'autoritat dels "valors democràtics", hauria d'haver estat motiu d'atenció preferent. Però no ha estat així: a la llum de la cobertura que ha merescut, sembla que s'hagi tractat d'una negligible escaramussa entre quitxalla. Sembla, en efecte, que el feixisme no existeixi.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat