Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 11 de de novembre del 2010 | 14:32
Crònica · Política catalana

Arrenca la campanya del canvi

La campanya de les eleccions al Parlament que comença avui a la nit és la del canvi. Canvi perquè no hi haurà, passi el que passi, un tercer tripartit i, si hi ha un govern que s'hi assembli, ja naixerà amb uns objectius i una perspectiva ben diferent. L'any 2003, amb l'arribada de Pasqual Maragall a la presidència que va facilitar l'alternança i la promesa d'un nou Estatut que havia de ser recolzat pel PSOE, s'obria un cicle que la sentència del Tribunal Constitucional i el fracàs col·lectiu de la fórmula del tripartit com a forma de govern han tancat.

Tots els partits que avui entren en campanya tenen clar que Artur Mas guanyarà les eleccions i, molt probablement, que serà ell qui governi un país que afronta de nou la seva incapacitat de resoldre el seu encaix o desencaix amb Espanya i que segueix immers en una crisi econòmica de conseqüències devastadores. El dubte és saber l'amplitud de la victòria i, cas que es vegi obligat a buscar pactes estables, si en té prou amb acords puntuals per fer prosperar algunes lleis o pot fer el camí absolutament sol.

El PSC intenta no aparèixer com el gran derrotat de les eleccions, més després d'haver anat perdent suport de forma progressiva des de l'any 1999. José Montilla i el seu equip han dissenyat una campanya que intenta atreure al màxim el vot progressista que no se sent implicat en les eleccions catalanes i que no sintonitza amb el tripartit. D'aquí els atacs a l'independentisme o el renegar d'algunes mesures del govern com les sancions a empreses que discriminen el català. En tot cas l'estratègia del PSC, que confia remuntar en les enquestes gràcies al canvi de govern de Zapatero i al seu punt i a part amb el tripartit, ja va bé als dirigents d'Esquerra, que encara ara es fan creus de fins a quin punt compartir govern amb els socialistes els ha desgastat.

ERC lluita amb el PP, si més no a les enquestes, per ser la tercera força política i part de la seva estratègia aquests dies passarà per cridar l'atenció de com de contradictori seria que una legislatura marcada per la sentència de l'Estatut acabés convertint als que van recórrer l'Estatut en els àrbitres de la política catalana. Avui comença el ball. El 28 de novembre sabrem cap a on s'orienta el nou cicle polític.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat