Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 18 de de maig del 2012 | 18:35
Crònica · Política catalana

Artur Mas i el 'mort' del pacte fiscal

Artur Mas intenta ressuscitar un mort. El president de la Generalitat es va desinhibir el dimecres a la seva 'cadena amiga', 8TV, el canal del Grup Godó, i va admetre que no hi haurà pacte fiscal.

Tmabé va dir que el govern espanyol (que ni tant sols accedeix a pagar els 211 milions d'euros de la disposició addicional tercera que tantes vegades havia promès Alícia Sánchez-Camacho) no té cap mena d'intenció d'escoltar la proposta catalana de pacte fiscal.

Malgrat assumir la cruesa de la situació el president fa reunions i convoca cimeres de líders per aconseguir una unitat catalana. Una unitat entorn un projecte que està condemnat a estimbar-se contra la paret de Madrid. És cert que la unitat pot provocar que la temperatura nacional pugi i creixin els que, dins i fora de CiU, volen trencar amarres amb l'Estat. Però no ho és menys que també complica encara més els acostaments amb el PSC i el PP. El consens, en el pacte fiscal, és molt més difícil que en l'Estatut.
Mas vol anar a les eleccions no amb la promesa de l'Estat propi sinó amb la vaporosa promesa d'una Hisenda pròpia
L'objectiu de Mas és un sistema en la línia del concert i amb la clau de la caixa. Ho ha repetit moltes vegades i no sembla disposat a afluixar. Per tant el marge de negociació, a diferència del que sempre van creure socialistes i populars amb l'Estatut, és mes aviat poc a Madrid i, a més, el diàleg sobre el model no tindrà lloc en seu parlamentària i serà estrictament entre governs si és que hi ha de ser. Per tant és difícil que el PSC i el PP donin un xec en blanc a Mas per estavellar-se a Madrid i provocar un xoc de legitimitats en tota regla.

El president intenta doncs ressuscitar un mort i intentar vincular les retallades i els sacrificis de tota mena al pacte fiscal per allargar la legislatura. Vol anar a les eleccions (siguin o no avançades) no amb la promesa de l'Estat propi o una consulta pel pacte fiscal sinó amb la vaporosa promesa d'una Hisenda pròpia que ja sap que és del tot impossible perquè Espanya mai acceptarà trencar de forma unilateral el sistema ni que un president de la Generalitat se salti pel seu compte la legalitat espanyola.

CiU i el president intenten convèncer el PSC i el PP i sembla que ho té difícil perquè precisament ha estat ell el que ha matat la proposta. I ERC i ICV estan cada cop més farts d'esperar sense veure quina és l'alternativa a tot plegat. El punt de trobada de la legislatura es comença a esberlar.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat