Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 18 de de juny del 2010 | 15:29
Crònica · Política

El Consell de Seguretat mostra el camí a l'esquerra abertzale

La recent declaració del Consell del Seguretat de l'ONU sobre l'atac de l'exèrcit israelià contra la flotilla que donava suport als palestins que viuen a Gaza representa una guia que pot ser molt útil per a l'esquerra abertzale. A l'esmentada declaració, el Consell de Seguretat fa una distinció molt subtil: condemna els fets, però no condemna l'autor dels actes que condemna.

El nacionalisme espanyol, capficat fins al límit amb el verb condemnar i el nom condemna, no ha dit res contra la declaració del Consell de Seguretat. No han dit que es tracti d'un joc de paraules ni d'una manera de fugir d'estudi, ni de cap declaració-trampa.

Els diaris i els polítics espanyols han assenyalat que el darrer document  de l'esquerra abertzale no condemna ETA i alguns han assenyalat, de manera crítica, que ni tan sols l'esmenta. L'obsessió els impedeix entendre que els membres de l'endogrup mai no es condemnen públicament. Una bona mostra són els GAL. El PSOE mai no els ha condemnat. s més: dirigents prominents del PSOE van donar suport als condemnats. En un altre àmbit, en el conflicte irlandès, en vies de resolució definitiva, el Sinn Féin mai no va condemnar l'IRA.

Quant al fet que els darrers documents de l'esquerra abertzale no esmentin ETA, els polítics i mitjans espanyol estan descontents o diuen que hi veuen más de lo mismo. Aquesta manca d'esment a ETA té importants conseqüències discursives, encara que ells no les vegin o, potser millor dir, no les vulguin veure. La més important és que fa que ETA desaparegui del centre del conflicte. A diferència de l'estratègia clàssica d'ETA i de l'esquerra abertzale en general, ETA deixa de ser l'interlocutor fonamental i ara, de fet, deixa de ser-ho. Una segona conseqüència gens menyspreable és l'avanç fonamental que representa des d'una perspectiva discursiva: ETA deixa de ser un referent per a l'esquerra abertzale. I, una tercera, també molt significativa, les al·lusions al pla Mitchell (ETA ha de lliurar, ETA -i l'Estat espanyol- ha de garantir l'absència de violència i la utilització de mètodes democràtics i pacífics) obren un nou escenari polític i una nova via per a la resolució del conflicte basc.

Tornant a la seva obsessió perquè l'esquerra abertzale condemni ETA, el Consell de Seguretat de l'ONU ha traçat un camí immillorable: l'esquerra abertzale pot condemnar les accions que ha dut a terme ETA al llarg de la seva història, però sense condemnar-la. Si algú parla de condemna-trampa, sempre es pot remetre al Consell de Seguretat, un organisme fonamental en l'estructura orgànica de l'ONU.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat