Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 17 de de novembre del 2014 | 19:43
Crònica · Política

I si votéssim el PP?

Per avançar cap a la independència, què és millor: que els catalans votem d'aquí a dos mesos o d'aquí a dos anys? Per a poder respondre aquesta pregunta amb ple coneixement de causa caldria saber quin context polític hi haurà l'any 2016. I no ho sabem. Però sí que coneixem la conjuntura actual, i té elements favorables a la causa independentista.

Factors com la commemoració del tricentenari, el procés escocès, l'empenta que ha suposat el 9N, la intransigència del govern espanyol, etc., han propiciat una alta mobilització de l'independentisme i semblen propiciar una convocatòria electoral immediata.

Aturem-nos un moment, per exemple, en la contribució inestimable del govern espanyol. A Catalunya, la imatge dels Rajoy, Sáenz de Santamaría, Montoro, Wert, Fernández Díaz o Cospedal és deplorable. Són personatges en blanc i negre, que semblen sortits del temps de les pessetes, els toros i la mantellina. I què podem dir de Sánchez Camacho i Llanos de Luna, les cares  visibles (policromades, en aquest cas) del PP a Catalunya? El mínim que es pot dir és que des de la mort de Franco l'espanyolisme no havia tingut una imatge tan negativa a casa nostra.
Si no volem tornar a empantanegar-nos en un inútil intent de construir un estat espanyol plurinacional, el millor seria que el PP guanyés les eleccions"
Això no sempre ha estat així, i pot tornar a canviar. Els primers governs de Felipe González (amb ministres catalans com Narcís Serra, Ernest Lluch i Joan Majó) van projectar una imatge jove, moderna i dinàmica, que va fer que sectors molt diversos, tant de l'interior com de l'exterior, veiessin Espanya com un projecte atractiu. En les eleccions espanyoles de 2015, si bé un canvi polític a l'Estat no tindria l'impacte d'aquell primer govern socialista, per força milloraria la imatge actual d'Espanya.

I, imatges a banda, l'actual govern del PP ha fet altres aportacions interessants a la causa, com l'asfíxia de l'anomenada tercera via, gràcies a la qual unes plebiscitàries al febrer es centrarien en les opcions a favor i en contra de la independència.

Però si Mas no avança les eleccions i l'any 2015 es produeix un canvi polític a Espanya, la tercera via podria reviscolar. Això li permetria plantejar un referèndum que inclogués una oferta espanyola de nou encaix de Catalunya. És una perspectiva poc engrescadora. Potser sí que algun català encara confia en una reforma de l'Estat espanyol en clau plurinacional, però el gruix del catalanisme, escaldat per l'experiència de l'Estatut, ha girat full i no vol perdre més temps buscant un encaix impossible.

Davant d'això, algú podria estar temptat a pensar que, si no volem tornar a empantanegar-nos en un inútil intent de construir un estat espanyol plurinacional, el millor seria que el PP guanyés les eleccions espanyoles. És una idea extravagant, però no del tot irracional.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat