Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 2 de de desembre del 2016 | 10:46
Crònica · Política

La justícia es pot guiar per criteris d'oportunitat?

D'acord amb fonts ben informades (La Vanguardia, pàg. 20 del 30/11/2016) el Tribunal Constitucional hauria ajornat l'admissió a tràmit d'un recurs del govern espanyol. Aquesta decisió vindria motivada per raons d'oportunitat, al entendre el ple d'aquesta alta jurisdicció que l'admissió a tràmit suposaria,

de forma quasi automàtica, suspendre d'immediat expressions i acords del Parlament de Catalunya. L'oportunitat, per tant, quedaria justificada per sengles motius.

D'una banda, deixar temps a la nova fiscalia general de l'Estat per a poder situar-se en el càrrec, i de l'altre, donar temps al nou govern espanyol per donar opcions que rebaixessin les dimensions del conflicte institucional entre Catalunya i Espanya. Respecte a la primera, és obvi que no hi ha justificació jurídica que l'empari, i llevat que La Vanguardia hagi avançat aquesta informació sense haver-ho contrastat amb prou rigor, el Tribunal Constitucional estaria actuant amb un càlcul de les pretensions de les parts de manera totalment parcial per a una d'elles. Cal recordar, en aquest sentit, que precisament la separació de poders pretén evitar mecanismes de coordinació d'aquest tipus. En aquest cas, paradoxalment, la part recurrent, el govern espanyol, es qui hauria "demanat" aquesta temps tècnic per a poder escometre amb més i nous arguments la proposta plantejada pel Parlament de Catalunya. I pel que fa a la segona, si bé l'ordre jurisdiccional es pot reservar algunes facultats d'ordenació pròpies de la seva distingida tasca, no és menys obvi que entendre que l'admissió a tràmit ja prejutja directament la suspensió de les expressions i acords adoptats pel Parlament de Catalunya, suposa també una certa parcialitat del tot indigne d'una instancia amb magistrats tan ben preparats.

Per tot això, escau potser, amb el seny i cautela que aquestes afirmacions de La Vanguardia desprenen, valorar la solidesa de les fonts que aquest mitjà disposa al si del Tribunal Constitucional. Si la idea consisteix a donar a entendre que el Tribunal Constitucional pot ajornar al seu criteri els assumptes sobre els que es reclama la tutela judicial efectiva, per damunt de la llei o d'altres
consideracions reglamentàries, a les que resta subjecte per la seva pròpia naturalesa jurisdiccional, no se li estaria fent cap favor precisament quan hom ja parla obertament de la naturalesa política,àdhuc partidista, d'aquesta suposada instancia de la justícia, la qual entre altres principis, ha de vetllar per la seva independència i imparcialitat.

En darrer terme, escau plantejar-se obertament, dins el marc d'una reflexió més àmplia, si les potestats pròpies d'aquest tribunal especial són ja molt desmesurades, fregant la seva caducitat, tot
plegat en el benentès que la informació abocada per La Vanguardia esmentada sigui veraç i no una subtil o sorprenent invenció, sense cap ni peus.

Llorenç Prats, @AraDesdara,

Advocat i periodista

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat