Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 16 de de novembre del 2015 | 12:05
Crònica · Seguretat

El CEEC davant dels atemptats de París

Els atemptats produïts a París estaven preanunciats des de fa setmanes, sols calia que els terroristes d'Estat Islàmic trobessin el dia i l'hora per fer-los.

El CEEC creu que cal aprofitar l'impacte que han tingut aquestes accions terroristes per sensibilitzar l'opinió pública catalana i sobretot els sectors "bonistes" de la nostra societat, dels perills de no estar preparats policialment i militarment per afrontar uns atacs d'aquestes característiques.

Cal reconèixer que la reacció del Departament de l'Interior de la Generalitat ha estat correcta, i la fermesa del conseller reivindicant competències i participació en la lluita antiterrorista i en els seus Estats Majors són la conseqüència de la continuada reivindicació dels professionals de la nostra policia, i en concret, de les unitats d'informació i contraterrorisme, que veuen mancades les seves possibilitats d'accedir a la informació necessària per combatre amb eficàcia i prevenir un atac terrorista.

Tot i entendre la prudència del Departament de l'Interior de la Generalitat amb el Ministeri de l'Interior, és sabut que des que hi ha el ministre de l'Interior Fernández Díaz i la delegada del Govern Llanos de Luna, que tenen la dèria de prioritzar la lluita antisecessionista, les relacions i la informació entre la Policia de Catalunya i els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat (CFSE) no passen pels seus millors moments. El problema, però, és polític, perquè les relacions entre els professionals dels cossos policials són bones, i molts membres i comandaments dels CFSE es queixen de pressions polítiques per marginar la Policia de Catalunya.

No es tracta ara, des del CEEC, d'enumerar i mostrar les debilitats de la Policia de Catalunya per afrontar el repte antiterrorista, la seva prevenció i repressió, si s'escau, però sí que destacarem la irresponsabilitat  de no prendre algunes de les mesures que exposem a continuació.

1. Elaboració d'un Llibre Blanc de la Seguretat Nacional de Catalunya.

2. Transformació de l'Escola de Policia de Mollet del Vallès en un gran centre de formació i reciclatge de tots els cossos policials de Catalunya.

3. Nomenament d'un comissari general de la Seguretat Pública a Catalunya que tingui com a funció no sols el comandament i coordinació de tots els efectius de seguretat dependents de la Generalitat de Catalunya, sinó també la coordinació amb els CFSE per tal d'evitar duplicitats i conflictes entre els diferents cossos policials.

4. Pressupost especial per al Departament de l'Interior per dotar-se dels equipaments tecnològics i armament necessari per fer front a una nova etapa en la que la lluita antiterrorista estarà en primer pla.

5. Campanya de sensiilització per crear la necessària consciència nacional de seguretat, avui inexistent en la societat catalana.

6. Davant la possiblitat d'un nou Govern de Catalunya, proposem que el Departament de l'Interior s'anomeni Departament de Seguretat Nacional i que inclogui tots els elements de la seguretat integral del país, que haurà definit el Llibre Blanc de la Seguretat Nacional de Catalunya.

7. És imprescindible que s'incorporin noves promocions a la Policia de Catalunya, primordialment al cos de Mossos d'Esquadra, que té una necessitat urgent de més de 1.000 efectius per reforçar les seves unitats de seguretat ciutadana, informació i unitats especials d'intervenció.

8. La Policia de Catalunya té el repte de definir amb claredat les funcions de les policies locals i com aquestes han de participar en la seguretat global del país, junt amb els Mossos d'Esquadra. No és possible que cada municipi organitzi la seva policia a la carta i segons els principis ideològics de cada consistori.

Comissió tècnica CEEC
Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya
16 de novembre de 2015

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat