Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 3 de de novembre del 2016 | 11:24
Crònica · Seguretat

El conseller Jané i les policies locals

Cada conseller després d'una etapa inicial d'aposentament en el càrrec pretén impregnar la seva tasca de govern amb trets personals i això té aspectes positius però també altres de negatius. Jané és un expert amb temes de trànsit per la seva experiència al Congrés dels Diputats on va participar en l'elaboració de diverses lleis al respecte.

Ara aquest, però,  ha intentat tocar una de les pedres de toc del model policial català: les policies locals sense prèviament haver fet un seriós debat i anàlisi de la realitat d'aquests cossos policials. Així, segons com es faci aquesta reforma creiem pot generar  un problema en el si de la nostra policia.

La policia de Catalunya és aquella que depèn de les nostres institucions nacionals, els ajuntaments i la Generalitat de Catalunya. Aquesta definició, doncs, feta als anys vuitanta va aconseguir-se buscant tota mena de consensos i es va posar en marxa una profunda reforma que va conduir a un model policial català en el que les policies locals s'homogenitzaven tant en la seva formació com en la seva uniformitat  així com en les seves comunicacions i coordinació amb el cos dels Mossos d'Esquadra. 

La subdirecció general de policies locals del departament de l'Interior  va començar a treballar amb força i eficàcia, però amb el pas dels anys ha vist reduïda les seves funcions i en l'actualitat té menys efectius i competències que els que tenia als anys vuitanta. Tot plegat ens hauria de fer reflexionar respecte la manca d'interès de la nostra classe política durant tots aquests anys en els que s'ha permès que moltes d'aquestes policies locals s'hagin convertit en vertaders regnes de taifes.

Últimament, a més a més, les coses han empitjorat  segons el color polític de cada ajuntament. Alguns exemples en són la policia de Badalona quan governava el PP o el de Barcelona en l'actualitat governat pels comuns. 

Cal, per tant, que el conseller Jané reflexioni. Des del CEEC estem d'acord amb el seus plantejaments, que no són pas nous,  el que li demanem és que abans creï una comissió d'experts plural per estudiar la reforma en profunditat abans de dur-la a terme.

El camí és una llei de la Policia de Catalunya o millor encara  una llei de la seguretat nacional de Catalunya. Cal pensar-hi i treballar-hi abans de fer certs tipus de declaracions.

Comissió Política del CEEC

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat