Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 13 de d'abril del 2016 | 12:46
Crònica · Seguretat

L'hora de la veritat del conseller Jané

Passats uns mesos, després de la constitució del nou Govern de la Generalitat amb el president Puigdemont al capdavant, el Departament de l'Interior necessita començar a prendre decisions. No es pot continuar sense fer cirurgia i canvis en l'estructura de comandament, tant política com professional del cos de Mossos d'Esquadra i d'altres cossos de seguretat pública.

I a més, el Departament de l'Interior no és únicament l'òrgan polític de la Policia de Catalunya, sinó de tota la seguretat nacional. I això encara no es fa evident, però el que és pitjor encara, no es fa arribar al Parlament de Catalunya ni a la ciutadania.

El conseller Jordi Jané és un home bregat en la política institucional i coneix com ningú les estrcutures d'Estat d'Espanya, i no ha comès errors. Però l'actual Govern de la Generalitat no té la funció de "qui dia passa, any empeny", sinó que el que ha de fer és construir una estructura d'Estat imprescindible, com és la seguretat nacional.

Molts es pregunten si Jordi Jané és la persona adequada pel seu capteniment i les seves bones relacions amb l'establishment estatal. Des del CEEC creiem que ho pot ser, però necessita -agafant-se el temps que cregui necessari- fer canvis en l'estructura política del Departament, doncs pensem que tot i el respecte que ens mereixen els actuals alts càrrecs, cal una profunda renovació amb persones que corrin el risc del pas endavant que cal donar, però també que siguin capaços d'exercir un lideratge contundent sobre els professionals de la seguretat, que dia rere dia, veuen com els seus dirigents polítics estan cada vegada més lluny de les seves il·lusions i les seves angoixes, i que són incapaços de transmetre la il·lusió i la fermesa que caldrà davant dels reptes de l'actual Catalunya.

Catalunya necessita desenvolupar el seu Llibre Blanc de la Seguretat Nacional -com tantes vegades hem manifestat- i li cal també acostar aquesta seguretat a la ciutadania, a la seva societat civil i a les forces polítiques que majoritàriament viuen allunyades -i de vegades acomplexades- del que és tenir sentit d'Estat i, més encara, consciència de la necessitat de tenir un projecte de seguretat nacional.

Preparar el futur requereix, doncs, també -com hem manifestat des de sempre des del CEEC-  la creació de la figura del Comissari o Comissionat de la Seguretat Nacional, que s'encarregui de coordinar totes les polítiques de seguretat del país, inclosos els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat (CFSE), tal com d'una forma més primària es va fer en l'època de la República, de la mà del coronel Frederic Escofet.

S'han fet passos endavant. Alguns apuntats des del CEEC. La proposta de rearmament del cos de Mossos d'Esquadra, el reforçament de les unitats d'informació contra el gihadisme i el delicte internacional, o la participació de la Policia de Catalunya en els organismes estatals i internacionals de coordinació policial. Això demostra que l'actual conseller Jordi Jané va pel bon camí. Però té l'equip humà i necessari per fer-ho?

Hi ha objectius immediats que no es poden endarrerir: dimensionar de nou l'Institut de la Seguretat Pública de Catalunya de Mollet del Vallès, convertint-lo en la gran eina d'un projecte nacional de seguretat, noves promocions de mossos d'esquadra, bombers, etc., i preparació de comandaments i quadres per assolir, en el seu moment, si escau, les actuals responsabilitats i competències dels CFSE.

El CEEC seguirà empenyent, com ho fa des des 1983, considerant que som una eina de pressió, desacomplexada, modesta, que vol el millor per a la seguretat pública del nostre país, i que serà irreductible en la seva voluntat d'aconseguir-ho.

Comissió Política del CEEC


http://www.ceec.cat/catala/articles/lhora-de-la-veritat-del-conseller-jane/

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat