Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 21 de de juliol del 2016 | 17:18
Entrevista · Nació Digital
Marta Pascal
Candidata a la direcció del Partit Demòcrata Català

Marta Pascal: "La millor manera de defensar el procés és no decantar-nos ni pel PP ni pel PSOE"

Marta Pascal (Vic, 1983) és llicenciada en Història (UB) i en Ciències Polítiques (UPF). Fa deu anys que va entrar a militar a Convergència Democràtica, un partit que ha vist evolucionar des del model de lideratge personal creat per Jordi Pujol a la marca del Partit Demòcrata Català. Vol liderar la nova formació amb una candidatura coral on opta a coordinadora general fent tàndem amb David Bonvehí.

B · No renega de la seva procedència de l'aparell, però defensa amb energia la renovació que vol representar el seu projecte. Aquest dissabte els associats elegiran la nova direcció.

Jo sóc en primer terme una persona independentista. Després em considero social-liberal. Liberal en el pla individual. Crec en la persona i en la llibertat de les persones a organitzar la seva vida"

-La candidatura que ha conformat amb David Bonvehí és una coalició?

No. La candidatura Pascal-Bonvehí escenifica un tàndem i som una candidatura bàsicament de territori, feta amb molt de consens. Voldria incidir en el fet que al nostre equip hi ha una persona que no era militant, l'Elsa Artadi, que s'incorpora al partit. És una llista oberta, que combina lideratges més joves com el del David i el meu, amb perfils més experimentats, com els de Marc Castells, Xavier Fonollosa i Montse Candini.

-És una candidatura molt àmplia, però han rebutjat, o no han incorporat, altres forces com Reagrupament, que ha presentat una llista alternativa, o la Nova Convergència de Germà Gordó. Per què no s'ha intentat un equip més unitari?

Crec que hi ha matisos que sempre és difícil d'incorporar perquè es busca una candidatura de màxim consens, però un consens absolut no existeix. Vam entendre que no ens havíem de desprendre de ningú de l'equip que havíem imaginat. I que les primàries ens permetien confrontar les diverses propostes. La nostra candidatura es diu "Amb tothom" i deixa clara la nostra voluntat.

Tinc molt clar que la política té una porta d'entrada i una de sortida. Jo ara mateix estic dins, però sóc molt conscient que aquest no és un projecte personal. No venim a perpetuar ningú. Venim a fer una feina"

-Si és elegida, en què es notarà que és coordinadora general?

Hem de ser capaços d'articular una nova manera de fer. Volem posar a treballar aquest alè que va sorgir del congrés. Volem una estructura de partit més horitzontal, sense cap vocació de ser assemblearis, però amb un llenguatge més planer, amb molta gent a la direcció que venim de la base. Hi haurà maneres de fer diferents. Hem d'intentar que els partits tornin a aproximar-se a la ciutadania.

-Diu que ve de la base. Vostè és una persona molt jove, però ha estat portaveu de l'antiga Convergència. Prové de l'aparell. Pot ser també un element de renovació?

Sí, he estat portaveu i sóc diputada al Parlament. He tingut vincles amb la direcció, i no en renego. Però alhora crec que l'aportació que fem amb la candidatura és de frescor política, que vol que els associats i el territori estiguin en el centre de l'actuació política. M'he forjat a la JNC, sóc diputada des del 2013 i he estat portaveu el darrer any. Però tinc molt clar que la política té una porta d'entrada i una de sortida. Jo ara mateix estic dins, però sóc molt conscient que aquest no és un projecte personal. No venim a perpetuar ningú. Venim a fer una feina.

-Es pot dir que al Partit Demòcrata Català hi ha una bicefàlia Artur Mas-Carles Puigdemont?

A veure, és veritat que el president Mas es presenta per un càrrec orgànic important, i que el president Puigdemont no tindrà cap càrrec en el partit. Però crec que tots dos tindran un lideratge consolidat, així ho espero, en aquest Partit Demòcrata Català. Un en una perspectiva més orgànica, la del president Mas, que fa tàndem amb Neus Munté, apuntalant els nous lideratges que van emergint. I alhora, hi ha l'autoritat moral del president Puigdemont, que és un lideratge del procés i del país.

-En aquests processos, els temps s'acceleren. Creu que el president Mas és part del futur?

Ell ja va explicar el gener que volia que es consolidés aquesta nova força política. Ens ajuda molt a relligar la gent nova amb d'altra de més experimentada. No m'ho plantejo en termes de si és més futur o passat, sinó en funció de l'aportació que ell fa. I és extraordinària. D'un actiu com el president Mas de cap manera ens en podrem desprendre.

La CUP ha de dir si prefereix estar amb aquells que hem decidit donar via al nou Estat, i són els que construeixen, o estar amb els que bloquegen"

-Ha facilitat Convergència el control de la Mesa del Congrés per part del PP i Ciutadans?

No hem pactat res amb el Partit Popular. En la primera votació, miri si som coherents que ens vam votar a nosaltres mateixos. En la segona, el reglament diu que s'ha d'elegir entre els dos candidats més votats. Com que no ens agradava cap dels dos, ens vam abstenir. I ho diem amb el cap ben alt. Ara, aquí la pregunta que ens hem de fer és com és que una vegada més, el PSOE i Podem són incapaços d'arribar a un acord. Entre Ana Pastor i Patxi López, el panorama era bastant desolador.

-Però una abstenció no és neutra. El fet que en segona votació també s'abstinguessin beneficiava el Partit Popular.

Tenim molt clar què representa el PP, però també el PSOE. En termes de política catalana i de procés, el PSOE no ha tingut pèls a la llengua. Nosaltres no hem anat a Madrid a fer política espanyola. Hi hem anat a defensar els interessos de Catalunya. Hem dit en campanya, i ho tenim molt clar, que no pactarem res amb el PP ni amb aquella gent que en algun moment consideri que el procés polític català ha de ser combatut en un lloc diferent que no siguin les urnes. I en aquests moments, el PSOE també ens està dient que amb les urnes no es pot fer res. Seguim ben convençuts que el 27-S ens va donar un mandat. Ahir, l'abstenció es va fer per explicar que la millor manera de defensar el procés és no decantar-nos pel PP o el PSOE.

-No hi ha cap acord sobre el grup parlamentari?

El tema del grup parlamentari afecta estrictament el reglament. Fins i tot hi ha sentències del TC que diuen que sempre s'ha de fallar en sentit favorable als diputats que demanen constituir-se en grup. La decisió sobre la Mesa és política.

En política catalana, veu que s'ha produït alguna inflexió en les relacions entre Junts pel Sí i la CUP?

La CUP ha demanat veure's amb el president Puigdemont. Aquí la pregunta és molt clara. La CUP ha de dir si prefereix estar amb aquells que hem decidit donar via al nou Estat, i són els que construeixen, o estar amb els que bloquegen. És una pregunta que s'ha de fer la CUP. Això no va de condicions prèvies. Si el 27-S la gent ens va donar una majoria parlamentària, ha canviat alguna cosa? Amb la qüestió de confiança, tenen l'oportunitat de pronunciar-se.

-És una figura pública, com a portaveu, però potser se sap poc del que pensa Marta Pascal. On s'ubica ideològicament?

Jo sóc en primer terme una persona independentista. Després em considero social-liberal. Liberal en el pla individual. Crec en la persona i en la llibertat de les persones a organitzar la seva vida. Per exemple, crec que els pares han de poder elegir l'escola on volen portar els seus fills. Aquesta societat l'hem de preparar de manera que coses com el lloguer o la venda d'una casa siguin coses que la gent pugui escollir. Des de la perspectiva de comunitat, jo hi poso una perspectiva social. L'Estat ha de poder donar segones oportunitats a la gent. Crec també en les responsabilitats, en els drets però també en els deures, envers una societat que reclama el millor de nosaltres. Ara, en el tema de les etiquetes cal evitar encotillar-nos. Hi ha molts matisos i ubicar-se en una determinada ideologia no pot obligar-te a pensar el mateix en tots els temes. En aquest país, definir-se com a liberal s'associa a ser conservador i de dretes, i jo no m'hi sento gens.

-Quina opinió té sobre l'avortament?

Cada vegada que al Parlament hem tingut llibertat de vot sobre aquest tema, m'he posicionat a favor del dret de la dona. Personalment, em sento còmoda amb la llei de terminis que es va legislar durant el govern de Rodríguez Zapatero.

-Vostè és politòloga. Quina reflexió li provoca un fenomen com el de Donald Trump?

L'abril passat vaig ser als Estats Units, dins d'un projecte de la fundació German Marshall, i vam fer un seguiment de la campanya. Vaig adonar-me que Trump és sobretot és una resposta populista a les mancances del sistema. El que passa és que és una resposta errònia. Els Estats Units és una societat molt complexa i el que pugui produir-se als EUA tindrà efectes a Europa. Espero que aquesta reacció errònia no s'imposi. Veurem què passa. La brega serà considerable.

Pep Martí
Fotografia Adrià Costa

(Servei de Nació per a Tribuna)

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat