Barcelona ·
Finalment, el Congrés dels Diputats ha donat el definitiu llum verd a la llei de l'audiovisual que ataca el pluralisme del mercat audiovisual i que entra en flagrant contradicció amb la legislació audiovisual catalana. Aquesta setmana s'ha aprovat la ley general de la comunicación audiovisual' que, de moment, ja ha permès la supressió total de la publicitat a TVE.
La nova llei, que ha estat aprovada amb 182 vots a favor (PSOE, CiU i CC), 136 en contra (PP, ERC, IU i ICV) i 9 abstencions (PNB), no garanteix la reciprocitat de TV3 i Canal 9, amenaça en recentralitzar la producció audiovisual a l'entorn de les televisions privades perquè reforça les obligacions per al sector públic però no per al privat, envaeix competències de la Generalitat i vulnera els drets lingüístics del català als mitjans perquè la quota que les televisions han de pagar per al finançament de continguts fets a Europa no respon al pes poblacional de les llengües cooficials.
La norma ja va ser durament criticada per importants personalitats dels sector audiovisual, les quals van oposar-se a la nova llei pel seu caràcter de clara oposició a la normativa audiovisual catalana, per posar en perill la competitivitat -i, per tant, la supervivència- dels canals públics i per no presentar funcions definides per a les televisions privades ni limitacions en l'adquisició de drets esportius. Segons la directora de Televisió de Catalunya, Mònica Terribas, la LOAPA audiovisual posa damunt la taula una sèrie de mesures que "desnivellen la competència entre cadenes públiques i privades, i permeten que la televisió pública acabi com als EUA, on no pinta res".
Per la seva banda, Albert Sáez, president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, també ha protagonitzat declaracions frontistes a la nova norma audiovisual espanyola, per "xocar frontalment amb la catalana", per ser "ultraliberal", per haver estat redactada sense haver escoltat el sector, per "perpetuar la discriminació de les llengües oficials de l'estat que no són el castellà." Tot i això, darrerament Sáez ha sorprès amb declaracions més suaus i properes admetent que "és positiu que hi hagi un marc legal". Altres personalitats del sector com Francesc Bellmunt, membre del Consell d'Administració de la Corporació de RTVE, o el conseller del CAC, Santiago Ramentol, també s'hi han oposat.